Selalunya Chilli Oil Sechuan Style ini memang menjadi kegemaran, lebih-lebih lagi dipadankan dengan Mee Kari. Khairul Abdullah, pemilik resepi Mee Kari Super Daddy berbesar hati berkongsi resepi ini.
Bahan :
½ – 1 cawan serbuk cili (chilli flakes)
2 cawan minyak masak
Ads
1 batang kulit kayu manis
5 ulas bunga lawang
1 helai daun salam / bay leaf
Ads
1 sudu lada biji/pepercorn
Sedikit garam.
Cara :
Ads
1. Masukkan serbuk cili ke dalam botol atau jar dan taburkan sedikit garam dan kacau.
2. Panaskan minyak di dalam kuali dengan api sederhana. Masukkan semua bahan dan tumis sekejap sampai naik bau.
3. Tutup api dan tapis minyak tadi (nak minyaknya sahaja) terus ke dalam botol yang ada serbuk cili tu. Tuang minyak panas tu tau, jangan tunggu sejuk baru nak masuk botol yanga ada chilli flakes tu. Siap!!.
Resepi Mee Kari Super Daddy :
Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download
sekarang!
Jom kami kongsikan resepi sup ikan oleh saudara Haerme Abd Rahman aka HangHungryChef. Memang menarik resepinya dan unik sebab ia menggunakan rebusan tulang dan rempah sup homemade (tanpa rempah instant). Kata beliau, rebusan tulang ni lah yang akan menghilangkan bau hanyir ikan dan menjadikannya lebih sedap. Jom kita sama-sama tengok resepi sup ikan beliau ini selengkapnya.
RESEPI SUP IKAN MERAH / SIAKAP SEDAP & SIMPLE
Mula-mula kita tengok bahannya dulu ya.
BAHAN-BAHAN
bawang merah
bawang putih
halia
daun sup dan daun bawang
cili padi
tomato
ikan siakap / ikan merah
limau nipis
tulang lembu 300gm
rempah sup homemade* (bahan & cara nak buat rempah sup homemade ni dekat bawah)
*BAHAN-BAHAN UNTUK REMPAH SUP HOMEMADE
biji ketumbar 1/2 sudu teh
jintan putih n manis 1/2 sudu teh
lada sulah biji dan lada hitam 1/2 sudu teh
cengkih 4 biji
daun salam 2 helai
bawang putih kering 2 ulas
halia kering 1 inci
bunga lawang 2 kuntum
– – semua bahan ini disangai dan dikisar kering ya
CARA-CARA
1. REBUS TULANG LEMBU
Pertama sekali, kita rebus dulu tulang lembu dalam periuk.
2. MASUKKAN HALIA
Kemudian masukkan halia yang dah siap diketuk.
3. TUMIS
Dalam kuali yang lain, tumis bawang putih, bawang merah dan halia sampai hangus sikit. Hangus sikit sahaja ya jangan sampai rentung nanti pahit pulak sup ikan tu nanti. Seterusnya masukkan rempah sup homemade tadi. Tumis sampai garing ya.
4. MASUKKAN BAHAN TUMISAN KE DALAM SUP REBUSAN TULANG
Bila dah siap tumis tadi, pindahkan bahan tumisan ke dalam periuk rebusan tulang yang mula-mula tadi tu. Mungkin ada yang pelik sebab apa pakai tulang? Sebabnya nak potong hanyir ikan kita jap lagi. Ok bila dah masukkan tu jangan lupa tambah air sikit.
5. MASUKKAN TOMATO
Lepas tu masukkan tomato.
6. MASUKKAN DAUN SUP
Lepas tu kita bolehlah masukkan daun sup yang tersimpul rapi. Masa ni dah boleh perasakan ia secukupnya dengan garam.
7. MASUKKAN IKAN
Lepas dah perasakan tu kita bolehlah masukkan ikan. Bila masuk je ikan alam periuk, terus tutup api dapur dan tutup terus periuk tu dan tunggu 15 minit ok. Ini rahsianya nak dapatkan isi ikan yang pejal, mantap, ngam ngam je masak…
8. PERAH LIMAU
Akhir sekali, jangan ko lupa perah limau nipis, tabur daun sup, daun bawang, bawang goreng dan cili padi potong.
Fuh, tak sabar nak makan kan?
Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download
sekarang!
Wow gabungan tiga elemen yang cukup menggiurkan. Resipi Kek Marble Red Velvet Cheese ini membuahkan hasil yang cukup lembut, gebu dan paling penting kurang manis.
Bahan A
3/4 cwn marjerin
120-130 g cream cheese
Bahan B
1 cwn gula kastor
1 sb minyak
Esen vanila
Bahan C
4 biji telur gred B
Bahan D
1 1/2 cwn tepung naik sendiri
(kalau tiada, boleh letak tepung gandum + 1sk baking powder)
Paste red velvet
½ sb red velvet emulco + ½ sb serbuk koko + ½ sb air panas
Cara :
1.Putar kelajuan tinggi bahan A sehingga sebati lebih kurang dalam dua hingga tiga minit.
2.Selepas itu masukkan bahan B dan putar sehingga pucat, lebih kurang dalam lima hingga enam minit.
3.Masukkan pula bahan C satu persatu. Putar sampai sebati kemudian masukkan lagi sebiji sehinga habis.
4.Masukkan bahan D sedikit demi sedikit dan puta dengan kelajuan perlahan.
5.Bahagikan kepada dua adunan.
6.Satu adunan masukkan pes red velvet dan satu lagi biarkan perasa asal. Masukkan ke dalam loyang berselang seli atau bertompok-tompok. Gunakan loyang 8X8.
7.Bakar pada suhu 160 darjah selsius menggunakan api atas bawah selama 45 minit. 15 minit terakhir, letak di rak bahagian bawah.
Kek planta klasik memang menjadi pujaan dari dahulu, tak ditelan zaman. Bukan sahaja mudah nak membuatnya, malah bahan yang diperlukan juga sangat basic dan murah.
Jadi kalau tak pernah masuk dapur bakar kek pun tak ada masalah. Ikut sahaja resipi dan cara yang dinyatakan. Pasti jadi.
Bahan :
2 Cawan Planta
2 Cawan gula
Telor 6 biji
2 Cawan Tepung
1 sudu kecil baking power
1 sudu kecil soda berkabonat
Esen Vanila
Pewarna kuning
Cara :
1.Masukan planta dan gula
2.Pukul sampai kembang dan ringan.
3.Kemudian masukkan telur sedikit demi sedikit dan kacau hingga sebati
4.Selepas itu masukkan esen vanila dan pukul sampai kembang dan rata.
5.Masukkan tepung sedikit semi sedikit dan pukul hingga sebati.
6.Masukkan baking powder kacau dan masukkan pula soda bikabonat dan gaul lagi sehingga sebati
7.Akhir sekali masukkan sedikit pewarna kuning.
8.Bakar adunan pada suhu 170 darjah selsius selama 45 minit.