
Selalunya Chilli Oil Sechuan Style ini memang menjadi kegemaran, lebih-lebih lagi dipadankan dengan Mee Kari. Khairul Abdullah, pemilik resepi Mee Kari Super Daddy berbesar hati berkongsi resepi ini.

Bahan :
½ – 1 cawan serbuk cili (chilli flakes)
2 cawan minyak masak
1 batang kulit kayu manis
5 ulas bunga lawang
1 helai daun salam / bay leaf
1 sudu lada biji/pepercorn
Sedikit garam.

Cara :
1. Masukkan serbuk cili ke dalam botol atau jar dan taburkan sedikit garam dan kacau.
2. Panaskan minyak di dalam kuali dengan api sederhana. Masukkan semua bahan dan tumis sekejap sampai naik bau.
3. Tutup api dan tapis minyak tadi (nak minyaknya sahaja) terus ke dalam botol yang ada serbuk cili tu. Tuang minyak panas tu tau, jangan tunggu sejuk baru nak masuk botol yanga ada chilli flakes tu. Siap!!.
Resepi Mee Kari Super Daddy :
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resepi Sedap Dan Jimat Roti Sosej Coney Dog Ala A&W

Bila tekak ni dah selalu sangat menjamu rendang dan ketupat sepanjang Syawal ni, tidak salah kita beralih sekejap dengan menu popular A&W ini. Walaupun hampir sama, tapi rasanya jauh lebih sedap sebenarnya. Sudahlah jimat, boleh dinikmati secara banyak pula. Ikuti perkongsian resepi jejaka ini bersama Pesona Pengantin.
——————————————————————————–
Hai geng. Alkisah.. Anak-anak buah saya ni nak makan roti sosej coney atau coney dog yang dekat A&W tu.. Nak beli, rasa kurang berbaloi.. Mana tak nya harga RM 7 – 8 satu roti tu. Hahahaha. So, baik buat sendiri je lah.. Jimat dan lagi puas hati. Boleh buat untuk moreh. Mudah je cara nak buat.. Jom saya kongsi resepi.

Bahan-Bahan
– Roti sosej
– Sosej
– Daging kisar lembu
– sebiji bawang holland
– 3 ulas bawang putih
– sebiji tomato
– 5 biji cendawan butang
– 2 sudu serbuk cili
– 2 sudu sos tomato
– 2 sudu serbuk jintan putih
– 1 sudu serbuk kari
– 1 sudu serbuk lada hitam
Cara penyediaan

1. Mula-mula potong dan cincang separuh bawang holland, bawang putih, sebiji tomato dan cendawan butang. Tomato tu saya rebus dulu sebab nak buang kulit dia & isi tengah.
2. Daging kisar tu jangan lupa basuh dulu bang.. Saya biasa basuh dengan gandum pastu sejat daging kisar tu untuk buang air.
3. Kemudian tumis sekejap bahan² yang dipotong cincang tadi tu dengan minyak panas dan masuk kan daging kisar yang disejat.
4. Lepas tu, masukkan serbuk cili, sos tomato, serbuk jintan putih, serbuk kari dan lada hitam seperti dalam resepi tu. Tambahkan secawan air. Jangan lupa sedikit garam & gula untuk bagi secukup rasa.
5. Kacau hingga masak. Pastikan sambal tu tidak terlalu kering. Bila dah masak, biarkan seketika.
6. Roti sosej tu saya kukus supaya nak bagi roti tu lembut. Dalam 1-2 minit macam tu.
7. Sama juga dengan sosej. Saya kukus dalam 5 minit macam tu. Sosej tu saya pilih sosej pulut jumbo. Supaya rasa dia mewah sikit. Tak kisah pun sosej apa nak guna, terpulang. Dan sebelum saya kukus sosej tu, saya kelar/hiris dulu. Nak bagi dalam sosej tu masak sekali.
6. Apabila semua dah selesai, letakkan sosej diatas roti, kemudian letakkan sambal daging kisar tu atas dia. Akhir sekali separuh lagi bawang holland tu potong dadu dan taburkan di atas sambal daging kisar tu. Kalau tak nak pun takpe.
7. Sedia untuk dihidang. Kalau nak tambah cheese ke, letak sos cili ke, sos mayonis ke, pun boleh je takde masalah. Makan macam tu pun dah sedap dah.
Selamat mencuba..
Mohamad Fakhrul Aiman
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Siakap Goreng Tomyam, Menu Berbuka Ini Pasti Buat Suami Tersandar Kekenyangan

Baru masuk hari kelima berpuasa tapi ramai isteri dah tak tahu nak masak apa untuk menu berbuka. Dah lebih sebulan duduk di rumah, semua resipi sudah dicuba.
Jika anda masih belum ada menu untuk dimasak hari ini, cubalah resipi Ikan Siakap Goreng Tomyam ini. Resipi yang cukup mudah tapi mampu buat keluarga anda tersandar kekenyangan.
Resipi ini dikongsi oleh Sheena’s Cooking Passion menerusi laman Facebook. Jom kita intai resipi ini.
Bahan untuk ikan:
Ikan siakap
Garam
Serbuk kunyit
Tepung jagung
Cara-cara:
1. Panaskan minyak masak dan masukkan ikan siakap yang sudah dilumur dengan garam, serbuk kunyit dan tepung jagung.
2. Goreng sehingga garing dan angkat.
Bahan untuk kuah:
- 4 biji bawang merah
- 5 batang cili padi
- 2 batang cili merah
- 2 biji tomato
- 3 batang serai
- 2 helai daun limau purut
- Sedikit jus perahan limau nipis
- 3 sudu makan pes tomyam
- 2 sudu makan pes cili kering
Cara-cara:
1. Tumis bawang merah, serai, cili padi, tomato, cili merah dan daun limau purut.
2. Setelah bawang layu masukkan pes cili kering. Masak sehingga pecah minyak.
3. Setelah pecah minyak,masukkan pes tomyam.
4. Gaul rata dan perasakan dgn garam.
5. Tambah 1 cawan air. Biarkan mendidih.
6. Setelah mendidih,masukkan jus limau nipis. Tutup api apabila kuah mendidih.
7. Tuang kuah keatas ikan yg siap digoreng tadi. Sedia dihidang. (tuang tanpa minyak)
Sumber: Sheena’s Cooking Passion
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Apam Susu Gebu Ini Memang Tak Boleh Bawa Bincang

Mudah sebenarnya untuk membuat apam susu kerana hanya menggunakan enam jenis bahan sahaja, dan bahannya pula memang mudah nak dapat.
Untuk semua jenis kuih atau kek, langkah paling penting semasa mengukus ialah balutkan tudung pengukus dengan kain supaya air kukusan tidak jatuh ke atas adunan. Kalau tak, hasilnya akan bantat.





Bahan A :
4 bji telur (Suhu bilik)
1 sudu besar ovalette (suhu bilik)
3 sudu besar susu pekat manis (suhu bilik)
1 sudu kecil Asen Vanilla
1 cwn gula
*semua bahan kat atas putar sampai kembang dan putih (ringan)
*jika tiada mixer, gunakan blender pun boleh
Bahan B :
2 cwn Tepung gandum

Cara :
1. Apabila adunan A sudah siap diputar, masukkan pula dua cawan tepung gandum. Gunakan kaedah kaup balik dan gaul sebati.
2. Selepas itu, asingkan ke dalam beberapa bekas dan letakkan warna yang disukai.
3. Jangan lupa sapukan acuan dengan mentega dahulu supaya adunan senang dikeluarkan.
4. Kukus selama 30 minit dengan api yang kuat. Pastikan air mendidih terlebih dahulu dan baru masukkan adunan.
Tips :
– Untuk mengelakkan apam bantat, pastikan tudung pengukus dibalut dengan kain dahulu kerana jika air menitik, apam akan menjadi bantat dan permukaannya tidak cantik.
– Pastikan putar atau blender adunan selama mungkin dalam 15 hingga 20 minit kerana apam susu, lagi lama diputar, semakin gebu hasilnya.
SUMBER : Eyza Liza
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI