Sesebuah majlis perkahwinan akan tampak lebih berseri jika ruang meja santapan pengantin dihias dengan dekorasi bertema. Selain menarik tumpuan para tetamu, ia bagaikan melengkapi ruang meja makan.
Meja santapan pengantin yang sebelumnya tampil biasa pastinya akan mencetuskan kelainan dengan penambahan pelbagai hiasan dan dekorasi, sekali gus menjadikan meja makan nampak istimewa. Paling penting, pastikan peletakkannya tepat agar ia selaras dengan bentuk rekaan meja tersebut.
BAHAN-BAHAN:
Tiga kuntum bunga mawar, balang kaca, butiran kristal, lilin, air
Ads
Sumber Gambar : Unit Foto Kumpulan Media Karangkraf
LANGKAH DEMI LANGKAH:
1. Carikkan kelopak mawar dari tangkainya. Ketepikan.
2. Masukkan butiran kristal ke dalam balang kaca.
Ads
Sumber Gambar : Unit Foto Kumpulan Media Karangkraf
3.Seterusnya, masukkan kelopak bunga-bungaan mawar yang telah dicarik tadi hingga ke paras atas balang kaca.
4.Tuangkan air sedikit demi sedikit sehingga balang kaca itu penuh.
Ads
Sumber Gambar : Unit Foto Kumpulan Media Karangkraf
5. Keluarkan lilin daripada bekas secara berhati-hati dan letakkan di bahagian atas balang kaca.
6.Nyalakan lilin dengan pemetik api.
Sumber Gambar : Unit Foto Kumpulan Media Karangkraf
Gubahan Oleh : Rose Garden Home Deco, Cawangan AEON Big Shah Alam (Balang Kaca)
Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Musim kuarantin ni, semua jadi kreatif di dapur, tapi dalam diam ada satu resepi yang memudahkan korang untuk makan bersama tersayang. Untuk pengantin baru yang tak sempat honeymoon, ini ialah menu sarapan pagi yang pasti buat pasangan tersenyum.
ROTI JALA PANDAN
BAHAN-BAHAN:
2 cawan tepung
4 sudu minyak
1 biji telur
1/2 sudu teh garam
1 cawan air pandan
2 cawan air (tak cukup boleh tambah)
CARA BANCUH:
1. Camput semua bahan dlm blender.
2. Kisar hingga halus & tak bergentel.
3. Tambah air jika pekat sgt.
4. Dah siap panaskan kuali leper & guna acuan roti jala… Teruslah menjala…
5. Buat sampai habis.
Note: Nak tau tahap kecairan adunan… Bila dimasukkan dlm acuan, bancuhan keluar dgn elok.
Mempunyai siku hitam pastinya mengurangkan keyakinan diri bagi kebanyakan wanita. Biasanya bahagian badan lain yang mudah mengalami perubahan warna seperti ini ialah lutut.
Kedua-dua siku dan lutut adalah bahagian tubuh yang mempunyai warna kulit yang cenderung lebih gelap daripada bahagian lain. Ini kerana kedua-duanya bahagian ini merupakan bahagian yang paling banyak mengalami geseran.
Untuk korang yang ada masalah siku dan lutut hitam, bolehlah cuba cara seperti yang dikongsikan oleh Malique Hamdan
BERIKUT DIKONGSIKAN PRODUK-PRODUK YANG DIPERLUKAN UNTUK MENGATASI MASALAH SIKU & LUTUT HITAM
Dove Peeling (sheabutter) The Ordinary Peeling Solution Vaseline (serum burst lotion)
Skrub dengan Dove, bilas dan sapu dengan The Ordinary peeling solution. Biarkan selama 10 minit. Kemudian sapukan Vaseline. Konsisten pakai pasti hasilnya menakjubkan!
Perbezaan antara sebelum menggunakan produk-produk ini dengan selepas menggunakannya.
Memang ketara jelas kelihatan bahagian siku kelihatan cerah. Hitam-hitam pada siku juga hilang malah kulit kelihatan sihat dah lembut. Bakal pengantin baru kenalah cuba ni ye! Janganlah hanya kulit wajah sahaja yang cerah bersih tapi bahagian siku dan lutut kehitaman!
Korean cheesy garlic bread merupakan salah satu street food yang popular di Korea. Roti bun yang dipotong seperti bintang diisi padat dengan krim keju sebelum disiram sos mentega. Selepas itu, roti dibakar di dalam ketuhar sehingga masak. Di negara kita sendiri, makanan ini sudah mendapat perhatian ramai. Bagi yang nak cuba masak sendiri menu ini, apa kata ikut resepi seperti yang dikongsi Amanda Tan ini. Senang sahaja caranya, nampak menyelerakan!
Guna air fryer
Korean Cheesy Garlic Bread adalah makanan jalanan Korea yang sangat popular. Dengan adunan keju dan sos mentega, ia sangat enak dimakan bila bila masa sahaja. Tak perlu ke Korea untuk menikmatinya. Jom saya kongsikan cara cepat untuk menyediakannya. Selamat mencuba.
Model : Air Fryer Philips HD9216
Panaskan dahulu AF pada suhu 180°C selama 5min.
Loyang digunakan saiz 6 inchi. Boleh beli di kedai online. Carikan Accessory Air Fryer.
Boleh guna pinggan besi yang dijual dikedai Eco.
Boleh juga campur sos cili kedalam adunan cheese jika nak rasa yang pedas.
Boleh simpan dalam peti sejuk. Panaskan balik keesokan hari.
Resepi ini sesuai untuk pengguna ketuhar. Bakar ikut masa tapi kena kerap pantau . Boleh tambah suhu / masa ikut ketuhar.
Saya gunakan roti bun yang sedia dijual dikedai. Boleh guna bun biasa, bun kismis, bun wholemeal dan lain lain.
Bahan Bahan Inti:
100g Cream Cheese
30ml Whipping Cream
2 sudu besar Madu
Sos:
100g Mentega
1 labu Bawang Putih dicincang
2 sudu besar Herba Parsley Kering
2 sudu besar Keju Parmesan
1 biji Telur
Cara penyediaan
Cara Penyediaan Korean Cheesy Garlic Bread setiap bahan:
Potong roti bun ke 6 bahagian. Tanpa potong putus dibawah. Ketepikan.
Sediakan Inti :
Cairkan mentega pada api kecil/sederhana. Tutup api.
Masukkan bawang putih cincang dan herba parsley kering. Gaul sehingga mentega agak sejuk.
Bila mentega sedikit sejuk, baru masukkan telur dan keju Parmesan. Gaul sebati. Ketepikan. Jangan masukkan telur bila mentega masih panas nanti terjadi pulak telur goreng.
Cara Penyediaan Korean Cheesy Garlic Bread
1. Isikan inti cream cheese di setiap belahan roti. Isikan separuh , takut muak.
2. Tuang sos mentega kedalam setiap belahan roti dan bahagian atas. Alaskan roti didalam loyang yang akan dibakar dalam Air Fryer.