Kipas tangan adalah salah satu benda wajib ada atas pelamin. Sebabnya ia adalah untuk mengipas pengantin bila mereka diatas nanti. Anda mesti selalu lihatkan yang pengapit akan mengipas pengantinnya. Asalnya tak nak bagi kepanasan sahajalah si pengantin tu.
Disebabkan ia menjadi benda wajib untuk seorang pengapit, anda kenalah ada. Ada juga yang membelinya. Namun, sebenarnya anda boleh buatnya sendiri sahaja! bagaimana? ikut langkah mudah ini.
Bahan-bahan :
Raket pingpong
Kain
Riben
Bunga satin
Renda
Glue gun
Langkah 1 : Potong kain ikut anggaran saiz raket
Langkah 2 : Kemudian, gamkan kain disekeliling raket. Lebihan kain dipotong ikut bentuk raket seperti gambar dibawah.
Langkah 3 : Selepas itu, gam kain pada bahagian tepi raket
Langkah 4 : Selepas sudah digam habis, kain anda akan menjadi tegak seperti ini.
Ads
Langkah 5 :Potong lebihan kain tadi dan hasilnya akan menjadi seperti dalam gambar ini.
Langkah 6 : Ulang langkah yang sama untuk bahagian yang sebelah lagi. Bezanya lebihan kain tak dipotong tapi digam pada kain yang telah dibuat awal tadi.
Langkah 7 : Apabila sudah digam ia akan kelihatan seperti ini
Ads
Langkah 8 :Lilit riben pada pemegang raket
Langkah 9 : Pemegang anda akan menjadi seperti ini
Langkah 10 : Mulakan membuat renda ditepi-tepi raket
Ads
Langkah 11 : Siap!
Sumber : BK kayangan
Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Musim kuarantin ni, semua jadi kreatif di dapur, tapi dalam diam ada satu resepi yang memudahkan korang untuk makan bersama tersayang. Untuk pengantin baru yang tak sempat honeymoon, ini ialah menu sarapan pagi yang pasti buat pasangan tersenyum.
ROTI JALA PANDAN
BAHAN-BAHAN:
2 cawan tepung
4 sudu minyak
1 biji telur
1/2 sudu teh garam
1 cawan air pandan
2 cawan air (tak cukup boleh tambah)
CARA BANCUH:
1. Camput semua bahan dlm blender.
2. Kisar hingga halus & tak bergentel.
3. Tambah air jika pekat sgt.
4. Dah siap panaskan kuali leper & guna acuan roti jala… Teruslah menjala…
5. Buat sampai habis.
Note: Nak tau tahap kecairan adunan… Bila dimasukkan dlm acuan, bancuhan keluar dgn elok.
Siapa sini suka makan Topokki/Tteobokki (Korean Rice Cake)? Ada ni ha buat sendiri tapi versi Malaysia.
Resepi Topokki
1 cawan tepung pulut + 3 sudu besar tepung gandum + secubit garam + sedikit minyak bijan + air suamCampurkan semua bahan dan uli sehingga menjadi doh. Doh sepatutnya tidak melekat di tangan.
Kemudian uli doh secara memanjang dan potong kecil.
Sapukan minyak bijan atas pinggan, dan letakkan topokki seterusnya kukus selama 5 minit.
Setelah dikukus, rendamkan topokki ke dalam air sejuk bagi mengekalkan kekenyalan tepokki.
Resepi kuah Topokki:
3 ulas bawang putih yg dicincang
Panaskan sesudu besar minyak masak kemudian tumiskan bawang putih yg dicincang sehingga bau wangi
Masukkan 1 sudu besar pes cili giling jenama Adabi, sedikit air, 1 sudu besar: sos cili, sos tomato, sos tiram, gula dan sesudu kecil stok ayam. (Kalau nak pedas sangat, boleh masukkan sos pedas Korea Adabi)
Kacau rata sehingga kuah likat rasa pedas pedas manis.
Masukkan topokki dan hirisan sosej ke dalam kuah dan masak beberapa minit.
Sedia dihidang bersama telur ayam rebus dan taburan biji bijan
Pastinya ramai yang pernah alami kejadian susu kotak yang dibeli basi dan berbau masam. Sudahnya, kita hanya buang ke dalam tong sampah.
Namum ada penyelesaiannya, susu masam boleh dijadikan keju. Hanya tambahkan cuka dan garam.
“Alhamdulillah…atas nasihat ahli2 dlm group ni sy dah buat cheese…susu kotak full cream yg basi tadi…trimakasih sy ucapkan bebanyak pd Ahli2 yg sudi berkongsi ilmu dan nasehat pd sy…mmg sedap sgguh kejadiannya… ada hikmah disebalik yg jadikan…klu tak sbb susu basi smpi kesudah sy takleh beza antara full cream dan fresh milk…
“Sy sertakan sekali resepi buat cheese disbbkan byk ahli yg blm mengetahui cara2nya….klu tersilap mohon diperbetulkan pd sifu2 yg dah biasa buat
Cara :
1.Rebus susu yang sudah basi.
2.Bila dah naik, letakkan dua sudu makan cuka dan garam.
3.Selepas itu apabila mendidih, angkat dan tapis guna kain napkin bayi yang bersih.
4.Tunggu sehingga sejuk baru diperah dan kemudian mampatkan balik guna loyang cake.