Siapa sahaja yang tak nak kahwin bukan? Ia adalah sunnah dan dituntut dalam islam. Rasanya semua orang ada keinginan untuk berkahwin dan memiliki pasangan. Tapi duit simpanan tu dah cukup ke belum?

Kalau ikutkan nak kahwin sekarang ni bukan senang. Tambahan pula kos perkahwinan sekarang ni memang tak masuk akal. Sebab tu kita perlu menyimpan duit-duit ni sebelum kahwin kerana pelbagai perkara yang kita nak gunakan nanti. Paling penting jangan harapkan salah seorang sahaja untuk menyimpan. Ia perlulah kedua-dua belah pihak.

Sama-samalah Kumpul Duit Nak Kahwin. Berpeluh Bakal Suami Nak Cukupkan Duit Belanja!

1) Mula lebih awal

Kepada pasangan muda diluar sana yang sudah bertemu jodoh, dinasihatkan catat cara perbelanjaan anda setiap bulan. Sediakan satu buku nota untuk anda senaraikan apa keperluan perbelanjaan penting setiap bulan. Kepada yang masih lagi belum ada pasangan, jangan ambil remeh perkara ini.

IKLAN

2) Perempuan juga perlu menyimpan

Bila bercakap mengenai simpan duit untuk kahwin, ramai yang menunding jari ke arah si lelaki. Tapi, tidakkah berkahwin ini perkara yang perlu dibuat bersama? Ya, duit hantaran diberi, tapi duit tersebut hanya dapat menampung sesetengah kos sahaja dalam majlis resepsi. Jadi, kaum hawa anda juga yang akan berkahwin dengan lelaki itu. Kehidupan selepas kahwin akan bermula dengan anda berdua.

3) Kerja ‘part-time’

IKLAN

Untuk mereka yang ada masa lebih, bolehlah mula membuat bisnes kecil-kecilan. Walaupun untungnya tidak besar, sekurang-kurangnya ada juga duit lebih untuk ditambah ke dalam tabung simpanan kahwin anda.

Sama-samalah Kumpul Duit Nak Kahwin. Berpeluh Bakal Suami Nak Cukupkan Duit Belanja!

IKLAN

4) Ikut kemampuan

Sesebuah majlis perkahwinan itu dinilai bukan dari hebatnya lokasi itu, atau betapa mahalnya kos pelaminnya, malah bukan juga dari betapa mahalnya mas kahwin. Yang penting adalah siapa yang hadir pada hari tersebut untuk meraikan hari bahagia anda. Tidak salah untuk impikan majlis bak puteri raja, tapi jika ikutlah kemampuan diri.

5) Tahan nafsu

Siapa yang tak gembira bila tengah-tengah jalan dekat ‘mall’ dan lihat perkataan ‘sale’ besar-besar kan? lagi-lagi untuk kaum wanita, tak duduk diam dibuatnya. Sebelum anda langkah masuk untuk mencuba baju dan kasut yang cantik, tarik nafas dalam-dalam dan kata pada diri sendiri “aku kena simpan duit untuk majlis nanti”. Anda pasti boleh!

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI