Dah hari kedua ramadan kita berpuasa sepanjang PKP ini. Buat isteri yang kehabisan barang dapur dan tidak sempat untuk membeli barang keperluan masakan harini, apa kata kita cuba menu ringkas ini untuk hidangan berbuka puasa nanti.
Resepi Ayam Goreng bersalut keenakan 😋
Hanya guna 3 bahan..
Bahan-Bahan :
Ayam seekor potong 10
Sos tiram
Kicap manis
Sos cili (saya guna kimball)
Ads
Cara membuat:
1.Rebus ayam hingga masak tapi jangan sampai terlalu lama
2.Angkat dan salut ayam dengan sos cili,kicap manis dan sos tiram
Ads
3.Boleh lah di goreng sebentar setakat menggaringkan bahagian luaran sebab isi ayam sudah masak masa di rebus tadi..
4.Toskan dan siappp
Ads
Selamat Mencuba!
Rasa macam ayam panggang AYAMAS ..Tak percaya cer cuba.
Baki sos yang bersalut ayam tadi boleh di makan dengan ayam…Tapii….kalau rajin buat kuah sos black pepper..jadi macam KENNY ROGERS…
Kredit: cuti_makan
Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Siapa memang ‘hantu’ tomyam dekat sini, angkat tangan! Memang tomyam yang merupakan makanan yang berasal dari negara Thailand ini sudah menjadi kegemaran rakyat di Malaysia juga. Juadah ini sangat sesuai untuk dijadikan lauk semasa makan berbuka hari ini.
Malah, kalau nak hirup macam tu saja pun memang sedap! Jadi, jom kita cuba resipi tomyam yang telah mendapat ribuan perkongsian di Facebook Ilham MEdia. Menjadi atau tak tu, jom kita cuba!
Bahan-Bahan
Bawang Holland
Bawang putih
Serai
Daun limau purut
Lengkuas (Saya tak pakai halia)
Tomyam Pes
Air limau nipis
Ayam
Sayuran kegemaran anda
Panaskan sedikit minyak, tumis bawang holland, bawang putih & 2 batang serai yang telah di ketuk.
2. Dah naik bau, masukkan air & letak daun limau purut & lengkuas dlm 2 inci. Saya tak pakai halia.
3. Bolehlah masukkan Tomyam Paste kesukaan anda. Sy masukkan 3-4 sudu untuk rasa yang kaw.
4. Saya guna Tomyam Paste dr Thailand (Mae Pranom brand)
NOTE : Kebanyakkan kedai tomyam pakai brand ni.
5. Ini lah hasil separuh jalan, cantikkan warna tomyam ni..
6. Ok, saya tak pakai air limau nipis ya.. saya pakai air limau instant ni. Sedap! Air limau ni ikut tuan-tuan & puan-puan yer, kalau nak tomyam masam masukkan lebih..
7. Kemudian masukkan bahan utama kita iaitu ayam.
8. Kacau rata
8. Saya masukkan sedikit susu, dlm 2 3 sudu. Kalau santan lagi better. Tapi santan tak ada la pulak.. guna la apa yang ada yer tak..
9. Akhir sekali masukkan sayur kegemaran anda (lobak, baby jagung, celery, kubis bunga, cendawan & tomato. Perasakan dengan garam & sedikit aji. Gula tak perlu sebab paste ni dah manis & pedas. Garam kena lebihkan sedikit.
10. Tadaaaaa..Dah siap! 😋
Nak masak tomyam dah tak payah pening.. sebab pes saya guna ni dah menepati cita rasa.. tak payah tambah benda-benda lain untuk rasa tomyam yang sedap & kaw! Ni dah cukup..
Kredit gambar : Ilham Media
Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Resipi sate ini paling mudah untuk diikuti, malah kuah kacang yang dikongsikan juga senang disediakan. Sesuai untuk juadah hujung minggu bersama keluarga tersayang. Makan-makan dengan keluarga lebih meriah tambahan aktiviti membakar sate ni buat ia lebih meriah. Selamat mencuba.
Bahan :
Seekor ayam – ambil isi sahaja. Potong dadu dan toskan.
Bahan kisar :
2 labu bwg besar
1 labu bwg putih
2 inci halia
4 batang serai
Bahan perap :
2 Cawan gula
2 sk garam
4 sk kunyit
3 sb jintan manis
Cara :
1. Dalam besen besar, masukkan isi ayam, bahan kisar dan bahan perap.
2. Gaul sebati dan perap seketika.
3. Selepas itu baru cucukkan ke lidi.
4. Lebihan perapan tadi ambil sedikit letak dalam bekas dan masukkan sedikit minyak (untuk renjis masa bakar).
Kuah Kacang :
Bahan kisar :
Segenggam cili kering
2 labu bawang besar
2 inci halia
Bahan :
1 batang serai di ketuk
2 cawan kacang tanah yang dikisar
2 keping gula melaka
1/2 cawan gula
Garam
Air secukupnya
Asam keping
Cara :
1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar, kemudian masukkan serai. Tumis sehingga pecah minyak.
2. Masukkan kacang tanah dan gaul sebati.
3. Selepas itu masukkan air dan kacau. Biarkan mendidih dengan menggunakan api perlahan.
4. Masukkan gula melaka, gula, garam dan asam keping.
5. Masak sehingga pekat, rasa dan tambahkan apa yang kurang.
Untuk menukar ruang di dalam rumah memang mencabar, terutama adalah cabaran dari segi kewangan. Orang cakap ada duit, cantiklah rumah kita, tapi pasangan ini membuktikan hanya dengan berbekalkan RM100, mereka berjaya merubah dinding ruang makan menjadi eksklusif dan mewah. Mungkin idea ini boleh digunakan oleh pengantin baru yang bakal berpindah kelak. Gunakan duit sebaiknya guys, ikuti perkongsian dari Marina Abdul Rahman di Facebooknya.
Gemoning korang. Sebagaimana yang dijanjikan. Proses pembikinan board and batten di ruang makan. Dengan modal kurang daripada RM100 (termasuk cat) dan sedikit ketabahan sebab kena berperang dengan budak² dan makhluk berbulu maka ini lah hasilnya. Board and batten gaya kitorang. Niat di hati nak buat shiplap, pergi hardware barang tak ada. Nak kena order kat woodpanel resources tapi seminggu baru sampai. So kat hardware jugak kitorang tukar plan B untuk buat board and batten. Tapi, jangan ingat kami tak buat shiplap. Kami buat jugak nanti kat bahagian lain. Hahahha. Nanti kami update lain lepas barang sampai. Fokus pada dinding. Bukan pada barang yg belum habis dikemas. Semoga menjadi inspirasi kepada semua dengan ucapan kita semua boleh!
Casing wiring tu kami guna 19 batang je. 1 batang 6 kaki. Harganya hanya RM2.80 sahaja sebatang.