Buat bakal pengantin, untuk cantik di hari bahagia tidak semestinya perlu tampil ramping dan segak semata-mata, apa yang penting adalah kesihatan anda terjamin sebelum majlis, semasa majlis malah selepas berumahtangga. Jadi untuk mendapatkan kesihatan yang baik anda perlu menjaga pemakan harian juga senaman agar tampil sihat dan cergas. Ikuti perkongsian Ahmad Azim Dato Asri yang semakin hari semakin berjaya menurunkan berat badannya. Ayuh bersama kita tampil sihat!

Ok rini aku nak share beberapa tips yang aku amalkan sepanjang proses penurunan berat badan aku dari 140KG sehingga kini, 83KG (doakan aku dapat target 75KG). Harap sedikit sebanyak tips ni dapat bentu anda smua untuk menurunkan berat badan dan yang paling penting sihat. InsyaAllah.

Bagi aku, formulanya senang je.
100 % MENTAL
80 % PEMAKANAN
20 % SENAMAN

A. MENTAL

Mula-mula sekali anda kene set matlamat anda. Ingat, nak turun berat ni bukan satu proses yang singkat. Ambik masa. Jadi kena banyak bersabar. Kadang2 progress nya laju, kadang2 slow. Jadi kuatkan mental anda. Selalu fikir positif sebab psikologi memainkan peranan penting dalam proses penurunan berat. Dalam group ni ramai yang boleh support anda! We need this community! Macam saya 1 tahun lebih baru dapat turun 57KG! Dan ingat fokus untuk FAT LOSS bukan WEIGHT LOSS!

B. PEMAKANAN

Baik ni yang penting dan kenapa group DSSS ni wujud. Ingat nak diet bukan bermaksud kena tahan lapar. Ada yang PM saya tanya betul ke kena tidur baru hilang rasa lapar? Jangan begitu. Saya amalkn DSSS shj. Kenapa? Ini lah yang KKM cadangkan sbb DSSS sebenarnya sudah seimbang dan memenuhi kehendak zat dan nutrisi yang diperlukan oleh tubuh kita. Cuma bagaimana kita nak jadikan lebih menarik sahaja dan sihat.

So, ni rules saya dalam pengambilan pemakanan

– Minum air kosong secukupnya. Bawa botol air kemana2 sahaja.
– Kurangkan pengambilan gula, garam dan minyak dalam makanan dan minuman.
– Perbanyakkan pengambilan sayur dan buah.
– PROTEIN : saya ambil daging putih berbanding daging merah. Kenapa, sebab daging putih lebih rendah lemak, kurang kalori dan tinggi protein. Daging merah boleh juga makan, tp saya sekali sekala sahaja.
– CARBO : saya ambil sumber carbo yang baik seperti brown rice, wholemeal pasta or bread, sweet potato dan Japanese sweet potato.
– SERAT : saya makan sayur raw macam tomato, timun, salad dan baby spinach. Kadang2 kukus juga jika sayur yang keras macam brokoli dan lobak.
– Buah-buahan sebagai penganti gula. Badan kita masih memerlukan gula. Jadi saya ambil gula semulajadi dalam buah. Tapi ingat, ambil secara lebih juga akan mengakibatkan lebihan gula ye.
– Elak mengambil processed food dan fast food sebab tinggi garam.
– Jika makan di luar, saya praktikkan DSSS dengan cara ambil nasi segenggam, sayur separuh dan protein. Bagi protein tu, seeloknya masakan yang kukus atau bakar, tp nak ambk gulai pun boleh tapi jangan ambil kuah.

GRILLED SALMON + MASHED SWEET POTATO + SALAD (333 KCAL)

IKLAN

BAHAN-BAHAN
– Ikan Salmon
– Ubi Keledek
– Daun Salad
– Bawang Putih
– Minyak Zaitun
– Serbuk Blackpaper

PENYEDIAAN
1. Perapkan ikan salmon dengan blackpaper dan panggang.
2. Rebus ubi keledek sehingga lembut.
3. Di kuali yang lain, tumis bawang putih dengan minyak zaitun (banyakkan sedikit minyak)
4. Masukkan tumisan bawang putih bersama ubi keledek. Kemudian, lenyek.

GRILLED CHICKEN + MASHED SWEET POTATO + STEAMED VEGETABLE (365 kcal)

IKLAN

BAHAN-BAHAN
– Dada Ayam
– Brokoli
– Lobak Merah
– Ubi Keledek
– Bawang Putih
– Minyak Zaitun
– Serbuk Blackpaper
– Serbuk Cajun

PENYEDIAAN
1. Perapkan dada ayam dengan serbuk cajun dan blackpaper. Kemudian, panggang.
2. Rebus ubi keledek sehingga lembut.
3. Di kuali yang lain, tumis bawang putih dengan minyak zaitun (banyakkan sedikit minyak)
4. Masukkan tumisan bawang putih bersama ubi keledek. Kemudian, lenyek.
5. Kukus sayur brokoli dan lobak 8-12 minit.

BROWN RICE + GRILLED CHICKEN + SALSA (345 kcal)

IKLAN

BAHAN-BAHAN
– Dada Ayam
– Beras Perang
– Tomato
– Bawang Merah
– Timun
– Daun Ketumbar
– Limau Nipis
– Serbuk Cajun
– Serbuk Blackpaper

– Serbuk Blackpaper

PENYEDIAAN
1. Perap dada ayam dengan serbuk cajun dan blackpaper, Kemudian, panggang.
2. Masak beras perang sehingga lembut.
3. Di bekas lain, satukan daun ketumbar, tomato, bawang dan timun yang telah dipotong dadu. Kemudian, perah limau nipis.

SELAMAT MENCUBA!

Jadi, ini sedikit sebanyak tips yang boleh saya kongsikan. Saya ada letakkan beberapa gambar masakan serta resepi yang sememangnya sihat dan seimbang. Harap dapat membantu anda untuk jadi lebih bersemangat dan kreatif ketika mempraktikkan diet.

sumber Facebook Ahmad Azim Dato Asri