Buat anda yang nak berumah tangga, cuba hadam pesanan pelakon dan penyanyi, Ziana Zain ini. Dengar nasihat orang lama kalau nak terlindung daripada musibah dan perkara yang tidak diingini.

Maklumlah, orang muda cepat buat keputusan dan mudah suka. Kalau buat keputusan, kadang ada yang tak fikir apa yang berlaku kemudian hari.

Ziana Zain Pesan, Jangan Ketepikan Nasihat Orang Tua

“Kalau Nak Berumah Tangga, Jangan Ketepikan Nasihat Orang Tua…” Ziana Zain

“Wanita ni hati dia lembut, mudah jatuh cinta. Jadi hati hati, ibu bapa ni kita sebagai anak kena sentiasa jadikan mereka sebagai penasihat. Mereka hidup lebih lama dari kita, banyak perkara yang mereka dah lihat.

“Jangan sesekali pandang remeh apa yang orang tua-tua cakap. Sebelum kita berkenalan dengan orang tu, tengok dulu kita berkawan dengan siapa. Kaji latar belakang dia macam mana.

“Jodoh pertemuan di tangan Tuhan, tapi nasihat orang tua jangan ketepikan. Jangan nak kata ini zaman sekarang, ibu bapa tak tahu,” katanya.

IKLAN

Letakkan Agama Nombor 1

“Kalau Nak Berumah Tangga, Jangan Ketepikan Nasihat Orang Tua…” Ziana Zain

Ziana berkata demikian ketika diajukan soalan pendapat peribadinya mengenai segelintir akhlak anak muda khususnya wanita yang semakin berani dalam era zaman kini.

Sementara itu, pelantun lagu popular Madah Berhelah ini tidak menafikan dia juga pernah melalui fasa berhibur dengan rakan-rakan namun akan sentiasa menjadikan agama sebagai penunjuk.

IKLAN

Dalam masa sama, Ziana turut menasihati golongan anak muda untuk tidak takut kehilangan rakan-rakan sekiranya mereka mengajak untuk melakukan perkara tidak senonoh.

“Saya nak cakap pun tak berani sebab saya juga ada anak-anak. Guideline saya satu je, ‘don’t do beyond your limit’, sentiasa jadikan Agama itu sebagai guideline.

“You can still enjoy, dengan kawan-kawan dengar live band. Saya pun pernah melalui fasa itu, cukup masa balik rumah.

IKLAN

“Tengok siapa kawan, siapa lawan. Kalau orang nak bagi barang yang tak senonoh, jangan ikut.

“Tak kisah la if orang tu kata kita ni tak berani, no such thing as that. Kalau iyanya membawa kepada keburukan, tak usah.

“Tak rugi, ada kawan lain lagi lebih baik. Bukan bermakna satu kawan you tinggalkan, you tak ada kawan. Kita akan sentiasa jumpa dengan orang baru,” tuturnya lagi.

Jadi, buat anda di luar sana, jika berniat mahu berumah tanga, jangan letak mak ayah di belakang. Dengar nasihat orang lama dan cuba toleransi dengan permintaan orang tua.

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI