Penggunaan bakul penganti bekas kotak atau sebagainya memberi kelainan dalam menghias gubahan hantaran. Tak perlu gubahan bunga yang sarat. Cukup sekadar minimalis dan warna yang kontra mampu cipta aura tersendiri.
Bahan-bahan:
• Bunga ros berwarna peach
• Reben merah
• Kotak hantaran
• Gunting
• Gam UHU
• Kerongsang
Langkah-Langkah:
1. Ambil kotak hitam untuk melapik dulang hantaran.
2. Kemudian ambil dulang hantaran berwarna coklat diletakkan atas kotak hitam.
3. Seterusnya cucuk bunga mawar di tepi dulang sehingga membentuk sejambak bunga.
4. Tampal reben di tepi dulang hantaran sebagai tambahan hiasan.
5. Akhir sekali masukkan barang-barang hantaran ke dalam dulang.
6. Letakkan kerongsang sebagai penyeri untuk gaya eksklusif.
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Isteri Buat Kabinet TV Lama Diberi Nafas Baru, Molek Pula Hasilnya
Bila si isteri kreatif, kabinet TV lama nampak molek pula hasilnya selepas digodek dengan menggunakan beberapa bahan.
Selamat bajet suami, tak perlu beli yang baru dan kenapa nak membazir kalau barang masih boleh diguna.
Isteri Buat Kabinet TV Lama Diberi Nafas Baru, Molek Pula Hasilnya
Bagi anda yang mempunyai kabinet TV yang sudah lama dan buruk, apa kata cuba teknik pengubahsuaian yang dikongsikan oleh Puan Irni Yalena.
Bahan-bahan yang diperlukan:
- Rattan Webbing
- Gunting
- Stapler
- Penyembur Cat
Bagaimana cara teknik untuk melakukannya, ada boleh sahaja melihat pada perkongsian gambar di bawah:
Nampak menarik kabinet TV lama ini, bukan? Lagi pun warna putih memang akan naikkan seri rumah bagi nampak luas dan lapang. Cuba anda pula yang cuba godek barang perabot lama, mesti jadi molek macam ini!
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
DIY Bunga Tangan Mudah Dan Jimat, Tak Perlu Beli Di Kedai Lagi
Membeli bunga siap balut di kedai mungkin agak mahal kerana kos upahnya. Anda tidak perlu membazir lagi untuk membelinya. Lagi pun anda mungkin hanya menggunakannya untuk seketika waktu. Jadi daripada membeli di kedai anda boleh lakukannya sendiri dengan langkah mudah ini.
Bahan-bahan
- Gunting
- Bunga
- Floral wire atau getah
- 2 jarum peniti
- Reben
- Pembalut plastik
Cara-cara:
Langkah 1: Kumpulkan semua kuntum bunga dan ikatkan getah atau floral wire untuk menyatukan bunga-bunga tersebut. Potong kakinya agar sama panjang.
Langkah 2: Balutkan plastik di keliling batang bunga. Hentikan balutan 3cm sebelum hujung tangkai. Cara ini akan memberikan kemasan yang elok untuk jambangan bunga anda.
Langkah 3: Cucukkan reben dengan pin di bahagian bawah tangkai bunga.
Langkah 4: Balutkan reben di keliling batang bunga dengan cara semakin menaik ke arah kepala bunga.
Langkah 5: Setelah selesai membalut, pinkan bahagian hujung reben dengan jarum. Siap untuk digunakan!
Sumber : Diy networks
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resepi Diet Roti Nan Masak Atas Non-Stick Pan
Jom cuba buat sendiri ikut resepi roti nan Puan Fatihah Hamid ni. Nampak mudah. Memang gebu-gebas hasilnya! Berikut adalah bahan-bahan yang diperlukan dan cara nak buat roti nan selengkapnya.
RESEPI ROTI NAN SIMPLE. GEBU SANGAT, BUBUH CHEESE LAGI SEDAP!
BAHAN-BAHAN:
3 cawan tepung gandum, hibu guna bakers choice
1 sudu besar gula
1 sudu besar yis
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil bread improver atau boleh guna baking powder
1+1/4 cawan air
3 sudu besar minyak masak / Olive oil (saya campurkan)
CARA-CARA MEMBUAT:
1. ADUN SEMUA BAHAN MENJADI DOH. Mula-mula gaulkan semua bahan dan adunkan sehingga menjadi doh.
2. REHATKAN DOH 30 MINIT
Lepas tu tutup doh dan rehatkan lebih kurang 30 minit. Doh akan naik hingga 2 kali ganda.
3. KELUARKAN ANGIN & CANAI
Kemudian, tumbuk doh bagi keluar angin. Dan bulatkan ikut besar mana kita nak roti nan tu. Lepas tu canaikan.
4. BUBUH CHEESE / GARLIC
Masa ni kalau nak bubuh cheese pon boleh. Lepas dah bubuh cheese, bulatkan balik dan canaikan semula. Yang suka perasa garlic pun boleh bubuh bawang putih yang dicincang / ditumbuk, butter dan parsley / daun ketumbar untuk sapuan masa masak nanti.
*Kalau suka roti nan yang kosong, skip langkah ni dan terus masak atas api.
5. MASAK
Saya masak roti yang dah dicanai tadi di atas kuali non-stick pan. Guna api paling kecil dan tutup dengan tudung periuk masa memasak tu.
Agak-agak dah masak, bolehlah angkat.
Siap!
KREDIT : Puan Fatihah Hamid
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI