Empat pemakanan tersebut adalah:

Kurangkan Gula Kalau Jerawat Masih Tak Surut-Surut
.

1. Kurangkan pengambilan gula

Bagi anda yang suka makanan manis, cuba kurangkan. Walau pun tiada kajian terperinci mengenai gula penyebab jerawat tetapi ramai doktor menyatakan pengambilan gula dalam kuantiti yang banyak boleh menyebabkan jerawat semakin teruk. Contoh makanan yang mempunyai gula berlebihan adalah coklat, kek dan minuman ringan.

2. Minyak ikan membantu jerawat sembuh

Ikan bukan sahaja baik untuk kesihatan di dalam badan. Ikan juga mengandungi omega 3 di mana ia memberikan kebaikan kepada kulit anda dan mencegah pembentukkan jerawat. Lebih elok anda memilih ikan yang dimasak sup daripada bergoreng.

IKLAN

Kurangkan Gula Kalau Jerawat Masih Tak Surut-Surut
.

3. Vitamin untuk mencegah jerawat

Vitamin penting untuk mencegah dan merawat jerawat. Antara vitamin yang paling penting untuk kulit adalah Vitamin A, E dan B5. Contoh terbaik makanan yang mengandungi vitamin tersebut adalah buah-buahan seperti betik, pisang dan epal.

 

IKLAN

4. Pengambilan “Zink” untuk merawat jerawat.

Makan telur, bijiran dan cendawan untuk merawat jerawat kerana ia adalah sumber utama zink. Zink adalah sejenis mineral yang dapat memberi kekuatan kepada imunisasi di dalam badan anda untuk merawat pelbagai penyakit temasuklah jerawat.

 

IKLAN

5. Pilih masker yang tepat

Penggunaan masker yangs esuai untuk kulit sangat disarankan untuk mengelakkan jerawat dari tumbuh. Andainya ia tak mampu menghilangkan, sekurang-kurangnya ia boleh dikurangkan.

 

6. Bersihkan sarung bantal

Kerap tukar cadar dan sarung bantal kerana kita tidak tahu di mana bakteria akan memulakan langkah untuk merosakkan kulit anda. Sekurang-kurangnya, gunakan semburan anti bakteria.

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI