Kos perbelanjaan perkahwinan adalah salah satu benda yang akan menganggu perkahwinan. Yelah mana tidaknya dengan zaman sekarang semuanya memerlukan duit. Tempah itu ini. Upah perbelanjaan lagi dan sebagainya.

Pasti ini akan menjadi sedikit beban kepada bakal pengantin diluar sana. Jadi, macam mana nak jimat? macam mana nak kumpul dengan teratur? Jom kita lihat perkongsian daripada facebook Eira Qasandra ini.

Hi assalamualaikum semua . Post ni agak panjang tapi berbaloi untuk bakal2 pengantin kalau nak jimat kos kahwin. Sebelum tu nak ucap terima kasih yg sudi dtg majlis hari tu dan yang bagi byk hadiah. Even serdaha tapi tetap meriah. Semua ingat Kitaorg habis berbelas ribu . Sedangkan kos semua dalam RM8k ++ .

Untung betul suami aku kawin dgn aku sebab belanja tak banyak. Actually aku x expect pun untuk kahwin dgn suami aku ni.. sebab kitaorg dah lost contact 6 tahun end up jumpa balik dan 4 bulan lepas tu dalam bulan 10 kitaorg tunang.. Dan bulan 3 kitaorg nikah sanding.

Mula-mula memang dia tak cukup duit. Tapi kami sesama kumpul duit dan percayalah bila Kita nak buat benda baik nak halalkan hubungan Allah akan tolong.. Alhamdulillah allah mudahkan semuanya.. Rezeki sentiasa melimpah ruah sampai hari nak kahwin.

gambar sekadar hiasan

Ini listing berapa yg aku belanja untuk menyempurnakan majlis kecik aku ni.

1) Doorgift

RM300 ja aku habis untuk doorgift. Aku beli biskut chipcoklat dalam Tin n packing dalam zipbag 700pax..

2) Katering

RM6900 untuk 1000 tetamu makan . Menu nasi minyak, nasi putih,daging masak hitam,ayam masak merah,air asam,buah tembikai,air . Katering aku amik dekat dejavu catering, aku xrekemen sebab service diluar jangkaan.. Mintak lain dapat lain.

3) Mini Pelamin

RM150 amik dekat kawan aku . Takyah la pelamin mewah. Simple-simple manis-manis asal Ada untuk bergambar. Pelamin mini ni aku yang pasang sendiri..Gigih betul pengantin buat kje sebab nak bajet!

4) Baju Nikah

Saya beli time hantaran tunang RM50 beli kat asyura.

5) Baju Sanding

RM100 jahit sendiri

6) Henna

RM30 sekali celup jari buat dekat danau kota

7) Kad kahwin

RM90/500pax aku buat kat shah alam

8) Photographer

RM550 pakej nikah + sanding + outdoor, shoot & burn sahaja.

9) Makeup

Free of charge sebab aku makeup sendiri

10) Dewan

RM2250 Yang ni memula pakai duit sendiri. Tapi end up ada penaja. So, dah jimat untuk dewan ni.. Dewan ni all in dengan kerusi meja, capet and aircond.. Kos untuk canopi sebenarnya lebih kurang sama dengan dewan.. Tapi aku xnak buat kat rumah sebab akan mengganggu perjalanan kereta jiran jiran taman..

TOTAL = RM8120

Baki aku buat belanja lepas kahwin dan beli tiket flight untuk suami dan mak abah RM6000 untuk ke umrah dan tambah sikit untuk duit belanja ke sana nanti dengan duit salam yang mak abah dapat..

Aku memang nak majlis yang simple sebab niat aku nak belanja orang makan kerana allah taala..

Doakan semoga masjid yang dibina ini diredhai allah hingga ke syurga dan dimudahkan urusan kami ke umrah nanti.