Malam berinai? Sebenarnya malam berinai ni perlu ke? Tradisi siapa sebenarnya? Rasa tema macam mana yang sesuai? Sekarang memang kebanyakan pengantin akan membuat majlis malam berinai. Bagi yang tertanya-tanya pasal malam berinai ini, Jom baca apa itu malam berinai sebenarnya.

Sebenarnya Malam berinai ini merupakan tradisi perkahwinan Melayu tapi makin dilupakan, kini sudah menjadi trend kembali.Cuma berbeza sedikit dahulu dan kini, zaman dulu malam berinai ini terbahagi kepada dua iaitu berinai kecil dan berinai besar. Malam berinai kecil biasanya diadakan pada waktu petang tiga malam sebelum hari perkahwinan. Biasanya cuma ahli keluarga terdekat sahaja yang hadir waktu majlis tersebut, untuk merias pengantin perempuan. Inai akan dipakaikan pada kedua-dua belah tangan dan kaki pengantin perempuan. Pengantin lelaki juga diletakkan inai pada jari kelingking, jari manis dan jari hantu pada sebelah tangan sahaja.

Manakala untuk malam berinai besar biasanya diadakan pada malam sebelum hari perkahwinan. Rakan-rakan dan saudara mara dijemput hadir untuk memeriahkan majlis. Masa majlis ini tetamu lelaki akan melemparkan sikit nasi kunyit pada sebelah kiri dan kanan pengantin lelaki. Proses yang sama diulang dengan menggunakan bertih dan tangkai daun wangi dicelup dalam air daun setawar. Di akhiri dengan sedikit pes inai diletakkan di atas daun sirih dan diletakkan pada tapak tangan pengantin lelaki.

IKLAN

Berbeza dengan zaman sekarang pula, sesetengah masyarakat menganggap malam berinai ini satu majlis yang tidak perlu dan satu pembaziran. Maka, hanya yang mampu sahaja yang akan membuat malam berinai. Sesetengah pulak fikir yang malam berinai ni satu majlis wajib dan perlu dilakukan dan ada jugak yang siap buat acara mandi bunga pada majlis malam berinai tu.

IKLAN

Malam berinai ni sebenarnya tidaklah wajib pun sebenarnya, tapi lebih kepada adat. Kalau mampu dan rasa hendak buat, buatlah kahwin buka selalu sekali seumur hidup. Kos perbelanjaan kali ini pun bukanlah murah berbeza dengan zaman lampau. Malam berinai ini, lain tempat lain caranya, lain definisi malam berinai. Tetapi biasanya, waktu malam berinai ini, bakal pengantin akan membuat persalinan beberapa baju mengikut daerah masing-masing, tetapi kini sepasang baju sahaja di pakai. Sebenarnya Majlis Malam Berinai ini dibuat secara berperingkat.

IKLAN

1) Berinai curi – Diadakan tiga malam sebelum hari berlangsung majlis untuk saudara mara terdekat sahaja.
2) Berinai kecil – Diadakan dua malam sebelum hari berlangsung majlis untuk saudara mara, jiran tertangga dan sahabat handai sahaja.
3) Berinai besar – Yang ni diadakan satu malam sebelum hari berlangsung majlis atau selepas akad nikah untuk para jemputan khas daripada pihak lelaki dan pihak perempuan,macam yang orang sekarang buat.

Kesimpulannya Majlis Malam Berinai ini tidak juga penting tapi lebih kepada adat. Ikut bajet masing-masing sebenarnya. Biar bersederhana asalkan gembira dan meriah sewaktu majlis berinai anda.

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI