KUALA LUMPUR 28 JULY 2017. Ahmad Lutfi Azhar (kiri) dan pasangannya, Siti Saleha selepas dijabkabulkan pada majlis pernikahan yang berlangsung di TPC, Bukit Kiara. NSTP/OSMAN ADNAN

Anda mesti tidak sabar nak meraikan hari yang paling bermakna buat anda dengan dia dalam satu majlis yang sangat meriah.

Ada beberapa tips yang bakal pengantin boleh praktikkan untuk memudahkan kerja jurugambar untuk mendapatkan gambar yang menarik, smooth dan cantik.

Nak Gambar Kahwin Cantik Masa Dekat Pelamin? Ikut Syarat Mudah Ini!

1. Pemilihan warna Pelamin yang cerah atau light color. Color yang lembut seperti putih cream, light blue atau light purple. Asalkan warna yang light.

2. Kedudukan pelamin sebaiknya berada di kawasan yang cerah. Saya personally suka pelamin yang diletakkan di luar rumah(khemah atau beranda, car pouch) jadi pencahayaan sangat baik. Tetapi pastikan apabila menjelang petang lokasi pelamin tidak berada di kawasan matahari memancar.

IKLAN

3. Tempat. Sekiranya di Dewan, pastikan dewan mempunyai pencahayaan yang baik juga. tidak pasal-pasal jadi orang minyak korang atas pelamin tu. hehe

4. ELAKKAN penggunaan lampu Pelangi, lampu pelangi atau yang banyak warna dan bertukar tukar. Sebabnya ia akan menyebabkan warna kulit dalam gambar akan berubah rubah. Kerana kamera tidak seperti mata kita. Kalau warna kulit dah berubah memang susah baiki warna asal dan akhir sekali jadilah gambar hitam putih. Hehe

5. Tutup dinding disekeling pelamin dengan kain putih. Kain putih akan memberikan pencahayaan yang baik. Ini bagi mengelakkan warna cat dinding memantul kepada pengantin sekiranya jurugambar pakai flash. Kalau dinding putih tidak jadi masalah. Tapi kalau dinding warna kuning, biru, merah dan hijau contohnya memang habis gambar kawen korang jadi hulk.. menagis photographer korang edit nanti.

IKLAN

6. CUKUP TIDUR. Pengantin kena cukup tidur. Kalau tidak memang sangat susah untuk posing. Mood kelaut dan gambar juga kelaut.

 

 

IKLAN

 

 

 

Sumber : BroAden Phodeography

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI