‘Door gift’ sudah menjadi benda wajib dalam perkahwinan untuk diberi kepada semua para tetamu yang hadir. Barangan door gift pula terpulang sendiri kepada keluarga pengantin apa yang mereka ingin memberinya.

Kalau kita lihat sekarang memang bermacam-macam jenis door gift yang kita boleh dapat. Jika dahulu biskut-biskut, atau bunga telur, kini ada juga antara barangan yang ‘rare’ anda boleh terima contohnya seperti kicap. Unik sangat.

Namun, bagi anda yang masih keliru untuk memilih doorgift buat tetamu, mungkin tips ini boleh membantu anda.

1. Pilih door gift yang berguna

Related image

Pemilihan door gift amat penting kerana ia juga melambangkan sesuatu dalam majlis perkahwinan. Pilih lah door gift yang berguna buat tetamu dan mudah dibawa. Contohnya seperti kipas tangan dan sejadah.

IKLAN

2. Door gift yang ada nilai sentimental

Related image

Pilih door gift yang ada nilai seperti pokok yang boleh dijaga dan pasti akan teringat tentangnya.

3. Door gift DIY

IKLAN

Related image

Anda juga tahu kalau lakukan sendiri ia lebih menjimatkan, murah, dan ia secara tidak langsung memberi kepuasan kepada diri sendiri.

4. Tempah lebih

Related image

IKLAN

Ada bagusnya kita tempah sedikit lebih untuk mengelakkan door gift tidak cukup nanti. Kerana kita juga tidak jangka berapa ramai yang hadir pada majlis tersebut, mungkin di luar jangkaan kita.

5. Buat survey door gift 4-6 bulan awal

Related image

Sebaiknya anda lakukan tinjauan di kedai-kedai yang menjual door gift lebih awal kerana masa itu anda boleh buat pilihan dengan bijak dan tidak terburu-buru.