KUALA LUMPUR 18 MAY 2017. Pelakon, Hairul Azreen, Hanis Zalikha bersama anak mereka,Yusuf Iskandar pada Pertunjukan Fesyen Barulah Raya 2017 di Jakel Mall, Kuala Lumpur. NSTP/ AZIAH AZMEE

Setiap pasangan yang berkahwin,pasti mahukan anak sebagai penyeri di dalam berumahtangga.Ada yang baru kahwin telah disahkan bunting berkahwin. Namun, tidak kurang yang bertahun-tahun berkahwin belum lagi dikurniakan anak. Semuanya adalah rezeki dari tuhan.

Oleh itu, suami dan isteri perlu bersabar sekiranya masih belum mempunyai anak. Sokongan antara satu sama lain adalah penting bagi menjadikan rumahtangga anda tahan lama dan berkekalan. Mungkin tips ini boleh membantu anda untuk mengetahu cara cepat hamil yang kami senaraikan di bawah. Semoga ia memberi manfaat untuk anda mempunyai cahaya mata sendiri.

Peluang Untuk Cepat Hamil Buat Pasangan Baru Berkahwin, Ikut Je ‘Steps’ Ini

Mengira waktu subur

Wanita yang mempunyai kitaran haid yang teratur tidak ada masalah untuk mengira waktu subur mereka. Selalunya hari ke 14 merupakan waktu kemuncak bagi kesuburan isteri. Ketika ini telur ovum dilepaskan untuk disenyawakan di dalam tiub fallapio. Jangkahayat telur ovum adalah 1-2 hari manakala sperma pula antara 3 hingga 5 hari.

Bagi wanita yang mengalami haid yang tidak teratur, anda boleh menggunakan purata kitaran haid yang diambil selama 3 bulan. Bagi memudahkan anda,saya mencadangkan anda menanda dekat calendar supaya anda dapat mengagak bila waktu kesuburan anda.

Kerap Melakukan Hubungan Intim

Hubungan intim yang kerap boleh meningkatkan peluang untuk hamil. Apatah lagi pada hari itu merupakan waktu subur bagi isteri. Namun, adakalanya wanita takut untuk bersama suami kerana tidak puas atau rasa sakit selepas melakukan hubungan kelamin.

IKLAN

Jadi bagi mengelakkan perkara tersebut,suami hendaklah bersabar dan tidak terburu-buru untuk berhenti.

Posisi Ketika Melakukan Hubungan kelamin

Satu lagi cara untuk menambah kemesraan dan peluang untuk hamil adalah melakukan posisi yang sesuai. Caranya adalah dengan suami berada di atas isteri.  Bantal yang lembut di letakkan di pinggul isteri.Ini bagi memudahkan sperma untuk berenang ke Ovum.

Peluang Untuk Cepat Hamil Buat Pasangan Baru Berkahwin, Ikut Je ‘Steps’ Ini

IKLAN

Mengambil Makanan Yang Berkhasiat

Makanan yang mengandungi zat besi,Vitamin C,B,E,Selenium,Kalsium Dan Karbohidrat boleh meningkatkan kesuburan suami dan isteri.Lebihkan pengambilan sayur-sayuran dan buah-buahan seperti bayam, kangkung, bendi, pisang,tauge serta pastikan ia segar dan basuh sebelum di makan.

Pengambilan Asid Folik

Ramai para ibu mengambil asid folik selepas disahkan mengandung oleh doctor. Asid folik membantu melindungi kandungan dari masalah kecacatan seperti spina bifida. Wanita yang merancang untuk hamil di sarankan mengambil asid folik 3 bulan sebelum mengandung. Pengambilan B Compleks dan Vitalea membekalkan 400mcg asid folik untuk keperluan diri anda dan juga bayi.

Berat Badan Ideal

Kegemukan bukan salah satu factor penyebab ketidaksuburan pada isteri. Ada wanita yang mempunyai berat badan berlebihan tetapi tetap subur dan mempunyai ramai anak.

IKLAN

Jadi,mengapa ada juga wanita disarankan mengurangkan berat badan terlebih dahulu. Ini kerana hormon di dalam badan mereka adalah tidak stabil yang menyebabkan kitaran haid tidak teratur. Selain itu,wanita yang gemuk juga lebih senang menghidap PCOS yang mengganggu ketidaksuburan mereka.

Kurangkan Merokok

Merokok sememangnya tidak bagus bukan kepada perokok tetapi orang di sekeliling mereka. Walaupun di kotak rokok ada menggambarkan penyakit yang terjadi,tetapi masih ramai yang tidak ambil endah. Wanita yang merokok akan menyebabkan tiub fallopio tersumbat menyebabkan telur dan sperma tidak bersatu. Bukan itu sahaja,telur ovum boleh mengalami kerosakan dan membahaya kepada kandungan yang boleh membawa keguguran.

Berhenti Menggunakan Pil Perancang Keluarga

Pil perancang boleh menyebabkan hormon anda terganggu. Anda memerlukan sedikit masa supaya hormone anda stabil semula. Jadi pasangan yang baru berkahwin tidak digalakkan untuk mengambil pil perancang. Cara yang selamat adalah dengan menggunakan kondom ketika melakukan hubungan intim

Berdoa Kepada Pencipta

Anak adalah pembawa rezeki dalam keluarga. Mereka juga yang dapat menjaga kita semasa di usia tua kelak. Bagi yang belum di kurniakan anak,anda boleh mengamalkan beberapa doa bagi memohon dari Allah.

Peluang Untuk Cepat Hamil Buat Pasangan Baru Berkahwin, Ikut Je ‘Steps’ Ini

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI