Setiap pasangan yang bakal mendirikan rumah tangga pasti akan melalui beberapa proses sebelum sah bergelar suami isteri. Antara proses yang dimaksudkan termasuklah perkenalan antara anda dan bakal mentua. Pastinya perjumpaan dengan bakal mertua buat pertama kali merupakan saat yang cukup mendebarkan.

Langkah yang paling penting saat pertemuan ini adalah untuk mengambil hati mereka. Mungkin ada sahaja situasi di mana ibu bapa tidak berapa selesa dengan kehadiran orang baru dalam keluarga mereka.

Namun, anda harus bijak dalam menangani situasi dengan memikat hati bakal mertua anda. Jangan biarkan bakal mertua anda mempunyai persepsi negatif pada anda terutama pertemuan buat pertama kali. Ini sedikit sebanyak menggambarkan siapa diri anda yang sebenarnya. Jom kita lihat 6 cara efektif untuk memikat hati bakal mertua buat pertama kali bertemu!

1. PERHATI DAN PELAJARI TENTANG BAKAL MERTUA

Perlahan-lahan risik apa yang anda perlu tahu tentang ibubapa pasangan anda. Sebagai contoh ambil tahu apa yang bakal mertua anda sukakan, hobi mereka, masakan kesukaan mereka, dan mungkin ciri-ciri lelaki atau perempuan yang bagaimana mereka sukakan. Kaji sedikit mengenai latar belakang mereka melalui pasangan anda agar saat berjumpa nanti, anda mempunyai topil untuk dibualkan.

IKLAN

2. JAGA PERCAKAPAN

Bila Kali Pertama Nak Jumpa, Buat 6 Cara Paling Win Ini Agar Anda Dapat Tackle Hati Bakal Mertua!

Pastikan anda sentiasa menjaga tutur kata dan intonasi percakapan anda agar tidak terkecil hati mereka dan sekaligus boleh membuat anda di blacklist dari menjadi menantu pula. Jika bakal mertua anda seorang yang pendiam, sesekali cuba untuk berkomunikasi dengan mereka seperti bertanyakan tentang hobi dan pekerjaan mereka.

3. RINGANKAN TULANG

Jangan lupa untuk menawarkan bantuan jika anda rasa ia diperlukan. Sebagai contoh, jika bakal ibu mertua anda sedang mengangkat barangan yang banyak atau berat, bantulah mereka dengan rela hati. Ringankan tulang untuk membantu bakal ibu mertua di dapur. Dengan cara ini, bakal mertua anda dapat melihat anda sebagai seorang yang rajin.

IKLAN

4. JANGAN LUPA UNTUK MEMUJI

Bila Kali Pertama Nak Jumpa, Buat 6 Cara Paling Win Ini Agar Anda Dapat Tackle Hati Bakal Mertua!

Memuji dengan ikhlas agar tidak nampak hipokrit pula nanti. Ada tempatnya dan juga masanya untuk memuji. Sebagai contoh, anda boleh memuji masakan ibu pasangananda sedap atau kediamannya cantik dan kemas. Tapi ingat, jangan memuji secara berlebihan hingga anda diaggap cuba membodek mereka.

IKLAN

5. BERPAKAIAN SOPAN

Memang benar bahawa kita tidak perlu jadi hipokrit dalam pemakaian. Tetapi dalam situasi ini, perlulah juga menjaga pakaian agar kelihatan kemas dan sopan supaya tidak menjejaskan reputasi diri anda dan agar dapat melancarkan perhubungan suai kenal dengan bakal mentua kita. Bagi lelaki, janganlah memakai seluar pendek, jeans berkoyak atau lusuh dan baju tanpa lengan ketika bertemu dengan ibu bapa kekasih anda. Dan buat sang gadis gaya santun adalah yang terbaik dan seharusnya tidak menjolok mata.

6. BERI BUAH TANGAN

Bila Kali Pertama Nak Jumpa, Buat 6 Cara Paling Win Ini Agar Anda Dapat Tackle Hati Bakal Mertua!

Jika anda inginkan usaha yang lebih berkesan untuk memikat hati mereka, belikan mereka buah tangan atau apa sahaja sebagai tanda mengingati mereka. Apatah lagi apabila tiba ulang tahun hari jadi mereka. Bonus jika anda sudah risik lebih awal dengan pasangan kesukaan kedua ibu bapanya supaya hati mereka akan lebih berbunga terima cenderahati dari bakal menantu.

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI