Iri hati dan hasad dengki adalah satu penyakit hati yang perlu kita hindari. Penyakit iri hati dan hasad dengki ini jika dibiarkan akan membuat hati seseorang itu terasa sempit dan jauh daripada mendapat ketenangan didalam hidup.

Menurut satu ceramah yang kami dengar sebelum ini,bagaimana kita mahu tahu hati kita ini mempunyai hasad dengki atau iri hati? Caranya adalah sangat mudah,apabila kita melihat kejayaan seseorang kita merasa sakit hati. Kedua ialah,apabila seseorang yang kita tidak suka itu menerima musibah atau kemalangan,kita lah orang yang paling merasa gembira dengan khabar berita tersebut.

Berikut adalah perkongsian oleh Hajjah Rohana Saad.

Buanglah Rasa Iri Hati Dan Dengki

Hidup jangan terlalu dengki dengan kelebihan orang lain. Masing-masing ada kelebihan dan kekurangan. Cuma sentiasa kena bersyukur dengan apa yang ada. Jangan pernah iri terhadap kejayaan orang lain, kerana kita tidak pernah tahu letihnya ia dalam memperjuangkan kejayaannya dan berapa kali ia jatuh namun bangkit kembali. Iri hati membuat kau sedih melihat orang lain bahagia. Dan bahagia saat melihat orang lain sedih.

Melihat pencapaian orang lain? Terinspirasi jangan iri, jangan dengki. Kalau lapang hati, lapang pula rezeki. Jangan iri dan dengki dengan kejayaan dan pencapaian orang lain, kerana setiap orang yang menerima lebih akan diminta lebih juga dalam hidup ini, sehingga kita tak perlu iri, tapi bersyukur apa yang diberi ALLAH saat ini.

IKLAN

Kunci nikmat itu merasa memiliki dan menikmati apa yang ada, bukan dipaksa untuk harus ada. Satu tips untuk berjaya, jangan ada sifat iri hati dan dengki dengan kejayaan orang lain. Sebab? Itu rezeki dia, rezeki kau ALLAH bagi nanti, sabar!

Rasa Susah Nak Senang Sebab Hati Kau Selalu Iri Hati Dan Dengki

Belajar Rasa Cukup

Bila air yang sedikit dapat menyelamatkan kau dari dari rasa haus. Tak perlu meminta air yang lebih banyak yang kemungkinan akan menenggelamkan kau. Selalulah belajar merasa cukup dengan apa yang kau miliki. Saat hati sempit, rasa benci, rasa sakit hati dan segala rasa yang menyesakkan segera buka Al-Quran, baca dan resapi ertinya. ALLAH janji penyembuh dari segala penyakit hati. Perbanyakkan zikir. Perbanyak mengingat ALLAH. Hanya dengan mengingat ALLAH hati menjadi tenang.

IKLAN

Ketika kau merasa lebih gagal dibandingkan dengan orang lain. Ketika kau merasa miskin sedangkan orang lain kau lihat mereka senang dan mewah. Kau tidak perlu kecewa dan bersedih. Kekecewaan dan kesedihan tidak akan mengubah hidup kau. Yang paling penting kendalikan hati agar tidak iri dan dengki.

Semakin kau iri dan dengki, semakin banyak ALLAH tarik kau punya rezeki. Sedangkan jika kau bersyukur, pasti ALLAH melipat gandakan rezeki kau lagi. Perasaan yang paling bahaya adalah iri dan dengki, kerana ia melahirkan kebencian. Dan kebencian akan membonoh kau perlahan.

Rasa Susah Nak Senang Sebab Hati Kau Selalu Iri Hati Dan Dengki
fikryibrahimhijrah

Jangan Iri Hati Dan Dengki

Iri hati dan dengki adalah penyakit hati yang mampu memporak-perandakan hidup. Selama kita punyai rasa iri hati dan dengki, jangan harap kita akan bahagia. Jangan pernah iri dengan apa yang orang lain ada, setiap orang punya masalahnya sendiri. Jadi bersyukurlah.

IKLAN

Iri hati dan dengki menghapus kebaikan dan kebahagian, hidup penuh tekanan dan kekecewaan. Kalau hati kita senang melihat orang lain susah, maka hati kita tengah sakit. Dan segerakanlah ubati sebelum hati mati. Dengan apa?.. Banyakkan syukur, banyakkan istighfar.

Hati-hati Dengan Hasad Dengki
Hati-hati dengan penyakit iri hati dan hasad dengki ini. Hal ini kerana,menurut seorang ustaz, jika dibiarkan sifat ini didalam hati,ia akan menhapuskan amalan-amalan yang telah dilakukan sebelum ini yang akhirnya dikhuatiri kita akan muflis di akhirat kerana hilangnya pahala amalan.

Rasa Susah Nak Senang Sebab Hati Kau Selalu Iri Hati Dan Dengki
sekadar gambar hiasan

Cara Mengubati Penyakit Hasad Dengki dan Iri Hati
Antara cara yang boleh kita lakukan untuk menghilangkan rasa iri hati dan hasad dengki ini adalah dengan melawan perasaan tersebut,dan jangan mengiyakan bisikan iri hati. Selain itu,apabila kita melihat seseorang mempunyai kelebihan dan kejayaan dan timbul perasaan iri hati didalam hati,segera lah istighfar dan mendoakan lagi kejayaan kepada orang tersebut.

Contohnya kita melihat perniagaan Ali bertambah maju sekarang. Muncul iri hati dan dengki dalam hati. Maka ketika itu berdoalah ” Ya Allah,Kau tambahkan kemajuan dalam perniagaan Ali dan limpahkanlah kekayaan sehingga 7 keturunan”. Semoga dengan doa begitu akan mengelakkan kita daripada bersifat dengki serta mampu menidakkan bisikan syaitan didalam hati.

Semoga bermanfaat.

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI