Hanya menggunakan pes Rendang Minang ‘ready to cook’ memudahkan kerja untuk memasak rendang minang. Tidak perlu lagi untuk menyediakan bahan-bahan tumis yang lain kerana pes tersebut telah lengkap dengan segala bahan yang diperlukan untuk Rendang Minang. Jimat masa dan mempercepatkan lagi proses memasak, lebih kurang 20 minit dah siap. Mungkin anda boleh jadikan resepi ini sebagai menu menyambut ulang tahun perkahwinan nanti, selamat mencuba.
RENDANG MINANG LOBSTER
Bahan-bahan
1 paket pes Rendang Minang Mama’s Delights
400 gm Lobster
400 ml air suam
1/2 – 1 helai daun kunyit
1- 2 helai daun limau purut
Edible Flower – hiasan
Cara membuatnya
1. Masukkan air ke dalam kuali atau periuk.
2. Apabila air telah mendidih, masukkan pes Rendang Minang.
3. Masukkan pula Lobster dan tutupkan periuk dengan penutup (lebih kurang 5 minit). Biarkan kuah sedikit kering sambil dikacau sekali sekala.
4. Kemudian masukkan daun kunyit dan daun limau purut. Kacau.
5. Apabila lobster telah masak, keluarkan dan ketepikan sebentar.
6. Kacau sekali sekala kuah rendang minang tadi hingga sedikit kering dan pekat.
7. Akhir sekali tuangkan kuah rendang tadi ke atas lobster.
8. Hidangkan bersama dengan nasi putih.
Ads
Ads
Ads
sumber : Icookasia
Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Air kelapa muda antara minuman yang menjadi ‘buruan’ ramai ketika di bulan Ramadan. Banyak khasiat air kelapa muda. Minuman ini bukan sahaja sedap diminum tetapi rendah kalori, rendah lemak, penuh dengan vitamin dan mineral.
Khasiat lain air kelapa ialah mampu menurunkan tekanan darah, sakit kepala atau pening. Buah lemon pula kaya dengan Vitamin C, sejenis antioksidan yang boleh membantu tubuh badan untuk melawan penyakit. Madu pula menguatkan sistem imun badan.
Jom kita cuba resipi Air Kelapa Muda Lemon Madu seperti yang dikongsikan oleh Mohamad Arymin
RESIPI AIR KELAPA MUDA LEMON MADU
BAHAN-BAHAN:
1 biji kelapa muda (tak kisah ada isi ke tak)
3-4 hiris lemon
2 sudu madu asli
Ais batu secukupnya
Boleh tambah ½ sudu kecil garam (kalau suka)
CARA MEMBUAT:
1. Masukkan madu, lemon, garam ke dalam air kelapa. Kacau biar sebati.
2. Kalau ada isi kelapa yang lembut boleh campur sekali.
3. Masukkan beberapa ketul ais batu. Siap untuk dihidangkan.
Orang Melayu, kalau tak ada sambal, memang tak lengkap hidangan. Tapi kalau nak buat selalu, agak melecehkan, jadi apa kata buatkan stok sambal ijo dan simpan di dalam balang kaca supaya tahan lebih lama.
Cara membuat sambal ijo berbeza daripada sambal ayam penyet kerana bahannya dikukus atau direbus terlebih dahulu.
Masyaallah. Isteri saya kata dia dapat 2 botol sambel ijo. Yang ni kalau saya makan boleh lupa nama. Tengok cili vetnam dia. Ini perkongsian dari saudari Ariff Budiman Zainal Abidin yang boleh kita ikuti.
Cara :
1. Rebus semua dulu cili hijau, cabai melaka hijau, cabai melaka merah, bawang merah dan bawang putih
2. Bila sudah lembut, tumbuk semua hingga lumat.
3. Masukkan minyak dan goreng. Masukkan kiub ikan bilis dan sedikit ikan bilis dan gula.
Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Kalau ke Penang, memang tak sah kalau tak pekena nasi kandar kan? Penangan nasi kandar memang boleh duduk tersandaq, mengigau kalau tak dapat.
Namun bagi yang duduk jauh dari Penang, macam mana pula kan? Disebabkan itu, perkongsian resipi daripada Siti Fatimah Mohd Jamil sangat membantu mengubati kerinduan. Dan apabila suami puji melangit, bermakna menjadilah usaha menjalankan kaji selidik nasi kandar sampai jadi ala Deen Maju.
Resipi Kari Sotong
Bahan :
1 biji Bawang besar hiris memanjang
4 biji bawang putih hiris
Seinci halia hiris
Seinci kunyit hidup hiris
Daun kari dua kayu
Sup bunjut
Cara :
.
1. Tumiskan bahan-bahan tadi sehingga naik bau.
.
2. Masukkan bancuhan serbuk kari daging Babas. Sukatan – 3/4 cawan dan dibancuh dengan air sehingga pekat.
.
3. Selepas pecah minyak, masukkan sedikit air.
.
4. Kemudian masukkan sotong dan tambahkan dua cawan air sehingga mendidih dan masak.
5. Masukkan sekeping asam keping. Jangan masukkan asam keping awal kerana boleh buat sotong menjadi liat.
.
6. Masukkan sayur kegemaran seperti terung dan lain-lain. Bagi yang sukakan pedas, boleh letak cili padi, begitulah sebaliknya. Masukkan terung dan cili api terlebih dahulu. Akhir sekali masukkan tomato dan biarkan kari pekat.
.
7. Perasakan dengan gula, garam dan serbuk perasa. Biarkan pekat mengikut citarasa masing-masing.
Resipi Kuah Kicap Pekat ala Deen Maju
Bahan-bahan kisar yang ditumis:
8-10 tangkai cili kering
Satu biji bawang besar
4 biji bawang putih
Cara :
.
1. Kisar sehingga halus dan tumiskan. Kemudian masukkan 1/2 cawan air.
.
2. Apabila pecah minyak, masukkan bawang besar hiris. Boleh masukkan cili padi jika suka pedas.
.
3. Masukkan kicap manis sehingga warnanya cantik.
4. Perasakan dengan gula, garam dan serbuk perasa.
.
5. Kuah kicap mesti rasa manis yang seimbang baru nikmat. Boleh juga buat ayam masak kicap style ni. Kuah kicap melengkapi rasa Nasi Kandar.
Resipi Ayam Goreng Mamak
Cara :
.
1. Perapkan ayam dengan bahan kisar halia+bawang putih+satu sudu teh garam. Perapkan sekurangnya 30 minit.
2. Apabila hendak mula memasak, masukkan bahan-bahan lain :
3 sb Serbuk kunyit
3 sb Serbuk kari
3 sb Serbuk cili
2 sudu gula
Serbuk pasti sedap knorr
*Jangan perapkan sekali kerana boleh buat ayam rasa pahit
.
.
3. Letak daun kari. Lagi banyak. Lagi harum.
.
4. Apabila minyak mula dipanaskan, baru masukkan satu senduk kecil tepung beras dan dilumur kepada ayam.
.
5. Kejadian setelah ayam dilumur dengan bahan-bahan tersebut.
.
6. Gorengkan dengan minyak yang banyak, pastikan minyak betul-betul panas dan api dibuka dengan kecil supaya memastikan ayam masak sekata.
Resipi Nasi Harum dan tidak muak
Bahan :
2.5 pot nasi beras faiza + air 3 pot air (gunakan pot periuk nasi)
Daun pandan
1 sudu kecil garam
1 sudu esen pandan
Cara :
.
1. Masak telur masin sekali ketika tanak nasi akan melemakkan lagi rasa nasi.
.
2. Sedia dihidang bersama bendi celur dan cili besar.