Sedihnya lihat suami kerja siang malam, isteri pula tak mampu nak bekerja sebab menjaga anak di rumah. Jagi apa yang boleh membantu anda berdua untuk hidup lebih selesa dan b bahagia. Berniaga, ini sahaja cara yang boleh mengubah nasib anda berdua. Begitu juga apabila ada orang kata mereka tidak memulakan bisnes kerana tidak banyak wang. Banyak cara boleh buat bisnes tanpa menggunakan wang yang banyak.

Suami Isteri Kalau Duit Gaji Tak Cukup, Inilah Masa Kita Mula Berbisnes Sendiri

Bagaimana?

1. Mulakan secara separuh masa
Usah berhenti kerja untuk memulakan bisnes. Mulakan dulu bisnes sewaktu bekerja. Untuk “set-up” bisnes, tak perlu berhenti kerja sepenuh masa. Gunakan waktu malam atau rehat untuk buat bisnes. Sewaktu bekerja, anda tidak tertekan. Anda boleh gunakan waktu ini untuk berfikir dan merancang

IKLAN

2. Mulakan bisnes dari rumah
Ramai orang memulakan bisnes dari rumah, dan apabila bisnes berkembang barulah berpindah ke ofis. Usah terikut-ikut dengan orang lain yang ghairah mempunyai pejabat besar pada awal bisnes. Hari ini, ramai orang menjadikan “Starbuck” atau “Coffee Beans” sebagai pejabat.

3. Sewa peralatan, usah beli
Usah beli lori, sewa lori. Kos membeli sebuah lori boleh mencecah RM100,000. Lori yang sama boleh disewa dengan RM7,000 sebulan. Selepas beberapa bulan dan bisnes mula berkembang, barulah beli lori. Ketika itu kita sudah ada wang tunai yang lebih banyak berbanding tatkala mula berbisnes.

IKLAN

4. Beli barangan terpakai
Siapa kata nak mula bisnes mesti beli barangan baru. Meja dan kerusi terpakai jauh lebih murah dari perabot baru. Begitu juga laptop terpakai sudah cukup memenuhi keperluan bisnes kita pada peringkat permulaan.

IKLAN

Suami Isteri Kalau Duit Gaji Tak Cukup, Inilah Masa Kita Mula Berbisnes Sendiri

5. Ikat perut
Sebahagian besar usahawan berjaya, ikat perut pada peringkat awal bisnes. Usah berlagak seperti jutawan belanja orang sana-sini. Sekiranya berjumpa orang di kedai makan, biarkan dia bayar. Berhenti makan di coffee house hotel lima bintang atau restoran mewah. Cukup makan di gerai dan nasi bungkus saja. Makanan ini bukan saja sedap, tetapi murah – sesuai dengan bajet kita.

6. Berniaga pada bulan Ramadan
Orang mempunyai nafsu membeli yang tinggi pada bulan Ramadan. Berniaga pada bulan ini. Selain berniaga di bazar Ramadan, boleh juga berniaga pakaian atau kuih raya. Kumpulkan keuntungan pada bulan Ramadan untuk buka bisnes lain selepas raya!

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI