Koleksi: @royalepalace.cyberjaya

Anda mesti tidak sabar nak meraikan hari yang paling bermakna buat anda dengan dia dalam satu majlis yang sangat meriah. Mana tidaknya, majlis perkahwinan merupakan kenangan seumur hidup yang menjadi ingatan buat pasangan suami isteri. Namun begitu, cuba bayangkan jika memori di hari persandingan dalam kedaaan yang tidak berkualiti dan tidak menarik. Sudah tentu pengantin frust bukan!

Tip Mudah Ini Pastikan Gambar Kahwin Cantik Di Atas Pelamin. No 4 Tu Paling Kerap Jadi Isu!Koleksi:@rekateemor

Ada beberapa tips yang bakal pengantin boleh praktikkan untuk memudahkan kerja jurugambar untuk mendapatkan gambar yang menarik, smooth dan cantik.

1. Pemilihan warna pelamin yang cerah atau light color. Color yang lembut seperti putih cream, light blue atau light purple. Asalkan warna yang light.

Tip Mudah Ini Pastikan Gambar Kahwin Cantik Di Atas Pelamin. No 4 Tu Paling Kerap Jadi Isu!Koleksi: @royalepalace.cyberjaya.

IKLAN

2. Kedudukan pelamin sebaiknya berada di kawasan yang cerah. Pelamin yang diletakkan di luar rumah (khemah atau beranda, car porch) lebih baik kerana ia mendapat pencahayaan sangat baik. Tetapi pastikan apabila menjelang petang lokasi pelamin tidak berada di kawasan matahari memancar.

Tip Mudah Ini Pastikan Gambar Kahwin Cantik Di Atas Pelamin. No 4 Tu Paling Kerap Jadi Isu!Koleksi: @melur.putih.

3. Tempat. Sekiranya di dewan, pastikan dewan mempunyai pencahayaan yang baik juga. tidak pasal-pasal jadi orang minyak korang atas pelamin tu.

IKLAN

Tip Mudah Ini Pastikan Gambar Kahwin Cantik Di Atas Pelamin. No 4 Tu Paling Kerap Jadi Isu!Koleksi: @mahligaicreative.

4. ELAKKAN penggunaan lampu pelangi, lampu pelangi atau yang banyak warna dan bertukar tukar. Sebabnya ia akan menyebabkan warna kulit dalam gambar akan berubah rubah. Silap-silap pencahayaan bagaikan di kedai tom yam! Kamera tidak seperti mata kita. Kalau warna kulit dah berubah memang susah baiki warna asal dan akhir sekali jadilah gambar hitam putih.

IKLAN

Tip Mudah Ini Pastikan Gambar Kahwin Cantik Di Atas Pelamin. No 4 Tu Paling Kerap Jadi Isu!Koleksi: @melur.putih.

5. Tutup dinding di sekeling pelamin dengan kain putih. Kain putih akan memberikan pencahayaan yang baik. Ini bagi mengelakkan warna cat dinding memantul kepada pengantin sekiranya jurugambar menggunakan flash. Kalau dinding putih tidak jadi masalah. Tapi kalau dinding warna kuning, biru, merah dan hijau contohnya memang habis gambar kahwin menjadi hulk.. Menangis photographer bila nak edit gambar nanti.

Tip Mudah Ini Pastikan Gambar Kahwin Cantik Di Atas Pelamin. No 4 Tu Paling Kerap Jadi Isu!Koleksi: @melur.putih.

6. CUKUP TIDUR. Pengantin kena cukup tidur. Kalau tidak memang sangat susah untuk posing. Mood ke laut dan gambar juga ke laut!