Wanita yang baik budi pekertinya menjadi idaman setiap lelaki untuk dijadikan seorang isteri. Bukan bersandarkan pada rupa semata-mata, wanita yang sempurna dilihat dengan mempunyai hati yang tulus dan ikhlas. Jika seorang wanita itu seorang yang cantik dan jeita, ia merupakan pakej lengkap dan bonus buat seorang lelaki.

Namun, lelaki cukup cerewet dalam memilih wanita untuk dijadikan seroang isteri. Kadang-kadang mereka buntuk kualiti atau kriteria apakah yang harus ada pada seorang wanita untuk dijadikan isteri yang baik. Di sini, Pengantin senaraikan beberapa kualiti wanita sebagai panduan!

1. SEORANG YANG JUJUR

Wanita Kena Tahu 7 Kualiti Wajib Ada Ini Untuk Jadi Calon Isteri Yang Baik!

Setiap orang buat kesilapan dan keputusan yang salah. Disebabkan itu anda perlukan seseorang yang boleh bawa anda kembali ke pangkal jalan dan berterus-terang jika anda buat salah. Kajian menunjukkan lelaki mahukan kualiti wanita yang ada sikap ini untuk perhubungan jangka panjang.

2. BERTOLAK ANSUR

Hidup tidak semestinya manis sentiasa dan akan ada detik anda dan pasangan tidak bersetuju pada suatu perkara. Itu perkara normal tetapi perhubungan akan hanya berjaya jika kedua-dua pasangan boleh bertolak ansur.

IKLAN

3. MEMPUNYAI HUBUNGAN YANG BAIK DENGAN IBU BAPANYA

Wanita Kena Tahu 7 Kualiti Wajib Ada Ini Untuk Jadi Calon Isteri Yang Baik!

Jika anda hendak tahu bagaimana perangai pasangan anda 30 tahun daripada sekarang, lihatlah pada ibu bapanya. Jika anda hendak tahu bagaimana dia layan anda 30 tahun daripada sekarang, lihatlah cara dia melayan ibu bapanya.

4. MENYOKONG CITA-CITA ANDA DAN MENCARI CITA-CITA SENDIRI

Sudah lama saintis cuba buktikan yang lelaki mahukan wanita yang lemah. Dalam buku Why Smart Men Marry Smart Women, Christine C Whelan telah berjaya mengetepikan mitos itu. Ingat akan kelebihannya: Wanita yang kuat di sisi anda akan memberi anda motivasi dan takkan terlalu bergantung pada anda. Anda tak perlu risaukan dirinya.

IKLAN

5. MEMPUNYAI PANDANGAN YANG POSITIF

Wanita Kena Tahu 7 Kualiti Wajib Ada Ini Untuk Jadi Calon Isteri Yang Baik!

Adakah kualiti wanita yang anda sayangi ini sentiasa melihat semuanya positif walaupun dalam persekitaran yang sebaliknya? Dialah wanita impian anda. Anggapnya begini: pasangan yang negatif adalah toksik dan tidak sihat untuk kesihatan jangka panjang.

Ini kerana, tempias negativiti pasangan mungkin terkena pada anda dan pakar psikologi, Elaine Hatfield berkata, kesan negativiti dalaman boleh menambah kadar denyutan jantung, mengganggu sistem pencernaan dan merendahkan fokus.

IKLAN

6. SEORANG YANG BIJAK

Bila anda mencari pasangan hidup, pastikan dia wanita yang bijak dan secara idealnya, lebih bijak daripada anda. Seorang profesor di University of Abderdeen, Lawrence Whalley melakukan penyelidikan mengenai dementia dan mendapati wanita yang bijak boleh melindungi anda daripada permasalahan ini bila usia meningkat. Secara asasnya, wanita yang bijak akan sentiasa ‘mencabar’ anda dari segi intelektual jadi ia membantu buat mental anda sentiasa peka dengan lama.

7. TENANG DI SAAT TEGANG

Wanita Kena Tahu 7 Kualiti Wajib Ada Ini Untuk Jadi Calon Isteri Yang Baik!

Perhubungan mana yang tiada pertengkaran. Tiada persetujuan tidak bermakna kalian mempunyai hubungan yang tidak stabil. Tapi adalah penting melihat cara kalian menghadapi dan menyelesaikan dilema itu dan berbaik semula selepas itu.
Satu kajian oleh University of California Berkeley dan Northwest University menunjukkan sebuah perhubungan lebih bertahan lama jika wanita itu mampu menenangkan diri bila bergaduh dan memindahkan emosi sama pada lelakinya. Efeknya tidak sama bila lelaki yang menenangkan diri dulu.

 

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI