Sesungguhnya manusia tidak mampu menilai isi hati seseorang individu itu kerana ia bukanlah sesuatu perkara yang boleh dilihat dengan mata kasar. Dalam konteks hubungan percintaan, keikhlasan hati dan kejujuran setiap pasangan amat sukar untuk diukur dan dinilai.

Namun, menurut seorang ahli psikologi, David JLieberman, dalam mencari pasangan hidup dan teman sejati, ada beberapa cara menguji ketelusan atau keikhlasan hati pasanagan dalam perhubungan. Jom kita lihat dan uji samada si dia ikhlas mencintai anda dengan 5 cara ini!

1. KESETIAAN

Apa kata anda ceritakan sebuah rahsia kawan anda kepada si dia dan lihat, sama ada si dia memberi sebarang komen atau sebaliknya. Seseorang yang telus dan ikhlas tidak akan melayan cerita tersebut malah, merasa keberatan mendengarnya kerana apa yang anda maklumkan kepada si dia adalah rahsia kawan anda.

2. PERHATIAN

7 Cara Menguji Keikhlasan Hati Pasangan Dalam Percintaan, No. 3 Tu Memang Perlu!

Salah satu menguji keikhlasan seseorang itu adalah perhatian yang diberikan olehnya. Suarakan perkara penting yang terjadi dalam hidup anda dan lihat apakah si dia mahu mengetahui lebih lanjut atau sebaliknya. Jika tiada sebarang reaksi atau reaksi yang diberi tidak seperti yang anda inginkan, anda boleh menilai sendiri sejauh mana hubungan anda bersamanya.

IKLAN

3. PENGORBANAN

Apakah si dia rela mengorbankan sesuatu jika dia mampu membuatkan anda berasa senang? Sanggupkah si dia mengorbankan kesenangannya sendiri demi kebahagiaan anda? Perhatikan apakah si dia memasang rencana untuk membantu anda atau si dia mendahulukan atau berusaha menyelamatkan kepentingannya sendiri.

4. KEBANGGAAN

7 Cara Menguji Keikhlasan Hati Pasangan Dalam Percintaan, No. 3 Tu Memang Perlu!

IKLAN

Seseorang yang ikhlas atau telus dalam perhubungan akan menumpang bangga dan kagum dengan prestasi anda. Perhatikan pula, apakah si dia mendekati diri anda tatkala menerima berita baik, bukan hanya saat anda ditimpa musibah, sekadar melafaz simpati dan tanpa usul penyelesaian, ternyata, si dia hanya mahu meraikan detik kejatuhan anda!

5. KEJUJURAN

Pasangan yang jujur adalah mereka yang selalu ingin memaklumkan perkara yang tidak ingin anda dengari. Dia amat jujur dalam semua perkara dan tiada rahsia antara anda berdua. Semua masalah akan dikongsikan dan diselesaikan bersama-sama. Si dia tidak pernah ragu dengan anda untuk menceritakan hal-hal peribadi termasuk masalah di tempat kerja.

IKLAN

6. PENGHARGAAN

7 Cara Menguji Keikhlasan Hati Pasangan Dalam Percintaan, No. 3 Tu Memang Perlu!

Katakan kepada si dia bahawa ada perkara baik yang berlaku dalam hidup anda. Perhatikan, apakah si dia mendesak anda bercerita lanjut atau sebaliknya. Mereka yang telus akan menghormati harapan dan memberikan anda kesempatan untuk meraihnya tanpa desakan rasa ingin tahu.

7. MENERIMA KEKURANGAN

7 Cara Menguji Keikhlasan Hati Pasangan Dalam Percintaan, No. 3 Tu Memang Perlu!

Tiada manusia yang dilahirkan sempurna di atas muka bumi ini. Setiap orang mempunyai kelebihan dan kekurangan masing-masing. Bagi pasangan anda, dia sedia menerima anda seadanya. Walaupun ada kekurangan yang dapat dilihat oleh orang lain, namun dia menganggap kekurangan anda itu sebagai satu kelebihan. Si dia tidak pernah memperlekehkan anda dek kerana kekurangan anda tersebut.

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI