Setiap kali berkunjung ke majlis perkahwinan, hadiah buat pengantin menjadi keutamaan. Bermula dari hadiah dan balutan amat ditelitikan apakah yang sesuai khas buat pengantin tambahan pula jika dia merupakan sahabat baik anda.
Sering kali anda membalut hadiah dengan menggunakan pembalut hadiah daripada material kertas yang mempunyai pelbagai corak dan paten. Apa kata kembangkan kreativiti anda dengan gaya yang lebih eksklusif iaitu membalutnya menggunakan fabrik lace dan digandingkan bersama reben satin.
Walaupun ia tidak mudah, anda boleh ikut langkah-langkah berikut untuk mendapatkan hasil yang menakjubkan.
Bahan-bahannya:
1. Pembalut kertas
2. Fabrik lace
3. Reben
4. Pin
Ads
Tip #1:Gunakan kertas warna dan lace yang sama
Ads
Tip #2:Gunakan pin supaya lace di melekat dengan sempurna.
Sebagaimana anda bayangkan, pita pelekat tidak melekat pada fabrik lace. Oleh itu gunakan pin untuk melekatkan fabrik lace dengan sempurna sebelum reben belum diikat.
Ads
Tip #3: Gunakan reben bersaiz besar untuk tampil kemas dan menarik.
Penggunaan reben sangat membantu agar balutan tampak lebih kemas. Selepas reben diikat kemas, jangan lupa untuk membuang pin yang melekat sebelumnya.
Rona merah jambu dan merah merupakan kombinasi warna yang menarik. Jika anda tidak suka membeli fabrik lace, anda boleh mencari baju lama yang mempunyai lace atau langsir di thrift store selain mendapatkan warna yang sesuai dan saiz yang anda inginkan.
Memang sedap makan Solok Lada ni kan? Lebih-lebih lagi jika dimakan dengan nasi kerabu. Perkongsian daripada Yatie Yuyue cukup lengkap beserta langkah demi langkah, malah bersama pelbagai tips yang boleh diamalkan untuk membuat menu ini.
Bahan :
5 ekor ikan selayang mentah (di siat isinya)
Lada solok 16 biji (di belah tengah buang biji)
Bawang merah 10 biji
Serai sebatang di hiris nipis
Santan kotak 1 (bersamaan 2 setengah air sukat guna kotak juga)
Kelapa parut sebiji
Cara :
1.Petua ibu, jika mahu pedas, pilih lada panjang bersinar, jika tidak pilih yang pendek dan menggerutu.
2.Jika tangan pijar, basuh dengan cuka.
3. Kemudian rendam dengan air kapur selama 15 minit untuk hilangkan pedas, kemudian bilas.
4.Ikan disiat-siat, bawang merah, dan serai.
5.Campurkan ikan yang telah disiat tadi, kelapa sebiji, bawang dan serai yang ditumbuk, garam dan gula.
6.Jika nampak bersinar, itu maknanya gula garam cukup.
7.Kalau lada dah abis tetapi isi banyak lagi, boleh gentel bulatkan dan masukkan sekali semasa merebus solok. Sumbat gemok gemok.
8.Untuk merebus, masukkan santan sekotak dan 2 kotak setengah air di sukat menggunakan kotak yang sama. Isi santan dan air sampai setengah je ya. Jangan penuh tutup lada.
9.Reneh menggunakan api sederhana selama 15 minit, tunggu gelegak, tengok air berkurang ke tidak.. nampak dah kering sikit blh tutup api, JANGAN biarkan kering santannya.
Jom tengok resepi kek buah oleh MieZa Samian siap dengan tutorial bagi memudahkan para suri rumah untuk memasak. Semuanya masak atas kuali dulu sebelum pindahkan dalam bekas untuk kukus.
Nampak mudah dan rasanya boleh sangat untuk kita cuba ikut sampai jadi sebab setiap langkah diterangkan dengan jelas. Jadi jangan buang masa lagi. Jom kita tengok resepi kek buah yang paling simple dengan bahan-bahan serta cara-caranya yang terperinci di bawah ini.
RESEPI KEK BUAH KUKUS MOIST SANGAT
Ini bahan-bahan yang diperlukan untuk resepi kek buah moist.
BAHAN-BAHAN
350g mix fruits
250g butter/merjerin
60g air panas
300g gula
350g tepung gandum **
1sudu kecil cream of tartar **
1sudu kecil baking powder **
2sudu kecil soda bicarbonat **
3biji telur gred A
1sudu kcik esen vanila
1sudu mkn oren sunquick
CARA-CARA
1. MASAK GULA SAMPAI PERANG
Mula-mula masak gula sampai jadi perang (untuk buat gula hangus).
Tapi hati-hati jangan sampai hangit nanti pahit pulak rasa dia.
2. MASUKKAN BUTTER / MARJERIN
Kemudian masukkan butter / marjerin.
Kacau, Lepastu masukkan air panas. Kacau.
Di atas ni gambar lepas masukkan butter dan air panas.
Mase ni kacau dalam 2 minit je. Kecilkan api ye mase ni sebab kita tak nak buah ni terlebih masak / overcooked.
5. MASUKKAN TEPUNG
Ayak awal-awal tepung, soda bicarbonate, baking powder dan cream of tartar (semua bahan yang bertanda ** di atas).
Lepas tu masukkan bahan ni dalam adunan dekat kuali tadi.
Masa ni dah boleh tutup api ya. Tak payah tunggu sejuk boleh terus bubuh tepung dan semua bahan ayak tu.
Kacau sebati. Biarkan kejap.
6. MASUKKAN TELUR
Pukul telur dalam bekas berasingan sampai kembang gebu macam dalam gambar di bawah ni.
*Kalau tak ada mixer boleh juga guna blender asalkan putar sampai gebu.
Lepas tu curah ke dalam adunan dekat kuali tadi.
Kacau sebati.
Macam ni rupanya bila dah gaulkan semua bahan tadi.
Ingat, lepas bubuh tepung tadi dah tutup api ya.
Ok dah siap untuk dikukus.
7. KUKUS
Sekarang dah boleh masukkan dalam bekas untuk dikukus.
Sapu marjerin dulu dekat bekas ye sebelum tuang adunan.
Saya buat untuk setiap bekas 1 kg.
Seeloknya kukus lagi lama lagi bagus dalam 4-5 jam. Tapi saya kukus 3 jam je.
Masa mengukus tu penting PASTIKAN AIR KUKUSAN TAK JATUH ATAS KEK MASA TENGAH KUKUS. Caranya balutkan bekas dengan plastik pelbalut atau lapik penutup dengan kain.
SIAP!
Ok dah siap, jom tengok hasilnya.
NOTA KAKI :
2x ganda adunan atas tu boleh dapat 3biji kek seberat 1kg setiap biji. Timbang siap-siap lepas dah curah adunan dalam bekas tu. Jangan curang dalam timbangan ye kalau nak berniaga.
Harga saya jual rm50 sebiji. Terpulanglah nak jual berapa. Bergantung pada harga bahan mentah dekat tempat masing-masing.
Mix fruits jangan overcooked sebab nanti buah tak merata dalam kek. Kek buah yang sempurna, buahnya tak duduk atas kek dan tak mendap di dasar kek. Sebaliknya buah ni merata dalam kek. Kek buah wajib moist.
KREDIT : MieZa Samian
Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Kalau diikutkan kuih ini mempunyai banyak nama, Kuih Ku, Angku atau Peria namun bahan-bahannya sama. Apa yang membezakan hanya rupa bentuk, kuih peria berbentuk peria manakala kuih angku berbentuk kura-kura.
“Kuih Ku /Angku / Peria
Kuih paling senang nk buat untuk minum petang. Kalau diikutkan kuih peria bentuk ulam peria, kuih angku bentuk kura kura. Tapi saya pilih buat bentuk bulat2 je, sebab itu je yg senang. Resepi saya ambil dari group ni juga. Terima kasih ya.
Zurina Zulkefli, Melaka.”
Cara :
2 cawan tepung pulut
1 cawan tepung gandum
1 cubit garam
1 kotak santan
1/2 air suam
Adun hingga sebati
Untuk dapatkan doh yang ideal, uli doh hingga tidak melekat pada tangan dan tiada lebihan tepung. Bahagikan doh kepada tiga.
Titikkan cecair perwarna.
Pes kacang merah boleh dibeli di kedai bakeri. Selain inti kacang merah, boleh gunakan kacang hijau tumbuk, peanut butter dan kelapa.
Bulatkan dahulu sebelum dijadikan kuih. Tujuannya untuk dapat bentuk yang sama.
Kuih Peria acuan suka hati di atas lapisan plastik. Saya gunakan lidi sate.
Sapukan minyak di atas kuih dan kukus selama 10 minit. (Dalam gambar tak sapu minyak lagi, terlupa)
Kukus dan tutup dengan kain bagi mengelakkan air didihan terjatuh ke atas kuih.