Rambut yang kering pastinya sangat kaku, lesu dan tidak indah dipandang, bahkan ia menjadi sukar untuk ditata rias. Perawatan rambut banyak ditawarkan di salun rambut namun masalah rambut kering tidak juga dapat diatasi. Bakal ratu sehari tentunya menginginkan rambut yang bukan sahaja sihat tetapi juga lebat dan berkilat.

Bagi anda yang mengalami masalah rambut kering tentunya rambut akan kelihatan menggerbang dan kembang. Ada cara untuk mengatasi masalah rambut kering ini, malah ia juga boleh diaplikasikan di rumah dengan cara yang lebih mudah dan murah.

Kurangkan kepanasan pada rambut

Rambut yang kering biasanya berlaku disebabkan panas yang berlebihan pada rambut. Jika anda biasa menggunakan pengering rambut, hentikan segera penggunaannya kerana pengering rambut boleh menyebabkan rambut menjadi lebih kering. Cuci rambut menggunakan air dingin dan bukannya air suam. Bagi anda yang tidak berhijab, gunakan topi sebagai pelindung rambut saat anda keluar di siang hari.

Elakkan mencuci rambut setiap hari

IKLAN

Mencuci rambut setiap hari boleh membuatkan minyak pelindung yang ada pada rambut hilang sehingga membuatkan rambut menjadi kering dan kaku. Berikan jeda waktu sehari untuk anda mencuci rambut. Apabila selesai berenang, segera membilas rambut agar klorin dari dalam kolam yang melekat pada rambut dapat dibersihkan. Sisir rambut anda ketika basah dan bukannya ketika rambut kering. Ini bagi mengelakkan rambut gugur.

Gunakan syampu yang lembut

IKLAN

Bagi anda yang miliki rambut kering, cubalah menggunakan syampu bayi yang bersifat lembut. Bahan kimia yang ada pada syampu umumnya bersifat keras sekali gus merosakkan struktur dan akar rambut terutamanya bagi pemilik rambut kering.

Rawat rambut dengan minyak

IKLAN

Tip merawat rambut kering yang tidak kurang pentingnya ialah penggunaan minyak untuk perawatan rambut. Campuran minyak kelapa dan pati minyak lavender yang dihangatkan boleh digunakan untuk merawat rambut kering. Selain itu, penggunaan madu pada kulit kepala atau rambut juga boleh dijadikan alternatif untuk merawat rambut kering. Jangan lupa untuk membilasnya setelah dibiarkan seketika sesuai dengan waktu yang dianjurkan.

Potong hujung rambut secara teratur

Memotong hujung rambut secara teratur, minimum dua bulan sekali dapat mencegah terjadinya rambut bercabang. Rambut bercabang juga merupakan antara penyumbang pada rambut kering.

Walau bagaimanapun merawat rambut kering harus diimbangi dengan pengambilan makanan yang bernutrisi untuk kesihatan rambut dan kulit kepala. Minum air putih secukupnya, makan makanan dengan gizi yang seimbang serta mengandungi vitamin dan mineral yang baik untuk rambut. Hasilnya, rambut anda akan tampil berkilau dan menawan saat melangkah penuh yakin ke pentas pelamin.

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI