
Tak perlu campuran tepung, garam dan perasa. Hanya goreng kosong tapi confirm bertambah.
Empunya resepi turut berkongsi tips supaya rendam terlebih dahulu bawang dengan air bagi mengelakkan mata pedih sewaktu mengupas kulitnya.
Dan jika tidak mahu mata pedih sewaktu menghiris bawang, simpan bawang yang telah dikupas di dalam peti ais.
.
.
Cara:
1.Goreng bawang seperti biasa menggunakan minyak yang banyak dan api panas.
2.Apabila bawang mula garing dan agak keperangan, terus angkat. Jangan tunggu sehingga bawang bertukar warna gelap, nanti rasanya hangus dan pahit.
3.Tunggu bawang betul-betul sejuk baru masukkan ke dalam bekas. Jangan tutup bekas semasa bawang masih panas, wap akan menyebabkan bawang lembab dan tidak crispy.
.
Foto : Instagram emymellisa
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Ikat Perut Suami Dengan Aneka Resepi Ayam Pedas

Sepanjang tempoh ini, kita perlu sentiasa kreatif dalam menghasilkan menu untuk pasangan juga keluarga. Jika anda sudah bosan dengan menu ayam goreng, apa kata cuba pelbagaikan menu berasaskan ayam. Ini pasti membuatkan pasangan lebih sayang kepada anda, selamat mencuba!
Ayam Goreng Madu

Bahan-Bahan:
1/2 ekor ayam (dipotong sederhana kecil)
kicap manis
2 sudu besar madu
Bahan kisar:
2 cm kunyit
2 cm halia
4 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
1 btg serai
Cara-caranya :
1. Perap ayam bersama bahan kisar, kicap manis,madu dan sedikit garam selama 1 jam. ( Terbaik jika dibiarkan ayam diperap semalaman. )
2. Goreng sehingga ayammasak/keperangan.
3. Toskan. Gaulkan sekali lagi bersama madu. Sedia untuk dimakan.
RESEPI AYAM BLACK PEPPER
.
Bahan-bahannya :
.
5 ketul ayam
6 ulas bawang merah – ditumbuk
2 ulas bawang putih – ditumbuk
1 inci halia – dihiris
1 sudu kecil lada hitam
2 sudu besar sos tiram
4 sudu besar kicap manis
beberapa biji cili padi – jika suka
1/2 cawan air
1 sudu kecil tepung jagung – dibancuh dengan sedikit air
Garam dan gula
Minyak masak untuk menumis
.
Bahan-bahan perap :
.
2 sudu besar kicap manis
2 sudu besar sos tiram
1 sudu kecil lada hitam
.
.
Cara-caranya :
.
1. Perap ayam selama 30 minit. Kemudian goreng atau panggang sehingga masak.
.
2. Tumis bawang merah, bawang putih, halia dan lada hitam sehingga naik bau.
.
4. Masukkan ayam dan gaul hingga sekata.
.
5. Masukkan garam dan gula secukup rasa.
.
6. Siap untuk dihidang
RESEPI AYAM MASAK KICAP PEDAS DAUN KARI..

Kayu manis
Bunga lawang
Buah pelaga
Cili kering blender
Bwg beso (hiris)
Bwg Putih (hiris)
Halia (hiris memanjang)
Cili padi ijau/merah (belah dua)
Daun kari
Air Asam jawa
Kicap
Air ckit utk kuah
Garam (jika perlu SBB dh ada kicap kn..
aji/gula
Bwg beso (hiris bulat)
Ayam (goreng DL tp xyah goreng garing sgt)
*Tumis kayu manis, bunga lawang, buah pelaga n bahan hiris n daun kari smpai naik bau.. Pastu mskkn cili blender n Tumis smpai garing..
*Dh garing masukkn air Asam jawa ckit, kicap n air.. Biar kuah mendidih dl..
*ble kuah dh mendidih mskkn ayam goreng.. Mskkn garam (jika perlu), aji n gula secukop rs..
*biarkn mendidih lg skali n masukkn bwg hiris bulat n cili padi.. Siap..
Pemilik resepi : Nur Farhana Ismail Ann
RESEPI AYAM GORENG HALIA

Bahan-Bahan:
.
500 gram ayam, potong kecil
4 ulas bawang putih, hiris nipis
2 cm halia, dihiris halus memanjang
1 sudu besar kicap cair
1 sudu besar sos tiram
1 biji bawang besar, hiris nipis membulat
1 biji cili merah, hiris nipis
1 tangkai daun bawang, hiris panjang 2cm cm
1 1/2 sudu kecil tepung jagung, bancuh dengan sedikit air
minyak masak, untuk goreng ayam
sedikit lada sulah atau lada hitam
sedikit garam dan kunyit
garam dan gula, secukup rasa
.
Cara Memasak:
.
1. Panaskan minyak. Gaul ayam bersama garam dan kunyit kemudian goreng separuh masak. Angkat dan ketepikan.
.
2. Ambil sedikit minyak dari baki gorengan ayam tadi anggaran 1/2 senduk dan tumis bawang putih bersama halia sehingga naik bau. Masukkan kembali ayam yang digoreng separuh masak tadi.
.
3. Masukkan pula sos tiram, kicap cair, dan sedikit taburan lada putih. Kacau seketika, jangan sampai bawang putih hangus.
.
4. Masukkan air bancuhan tepung jagung dan kacau sehingga kuah menjadi sebati dan pekat. Tambah sedikit lagi air jika anda suka lebih kuah.
.
5. Taburkan dengan cili merah dan bawang besar dan kacau selama 2-3 minit sebelum diangkat. Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.
.
6. Angkat dan tabur dengan daun bawangdan. Hidangkan bersama nasi panas.
RESEPI AYAM MASAK MERAH KENDURI

Bahan2
1 ekor ayam – potong kecil dan basuh bersih
(Garam, kunyit dan goreng – jangan garing sangat.)
3 biji bawang besar (size besar tau)*
4-5 ulas bawang putih*
1 1/2 inci halia*
(Blend semua bahan bertanda *)
3-4 senduk cili kisar
5 sudu besar sos cili
2 biji tomato
2 batang serai – diketuk
1 kulit kayu manis
3 bunga lawang
5 buah pelaga
Garam dan gula secukupnya
.
Tumis kulit kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga sampai naik bau.masukkan serai.tumis sekejap.
Masukkan bahan blend.tumis sampai garing.lepastu masukkan cili kisar.tumis lagi sampai garing.
Masukkan gula, sos cili dan tomato.biar seketika.kacau sesekali.perisakan garam.
Lepastu boleh lah masukkan ayam yang telah digoreng tadi.gaul sebati.
Siapppp…!!!
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resepi Bakso, Sedap Dimakan Walaupun Campak-Campak Je

Resipi bakso ini paling mudah sebab hanya perlu menyediakan sup bakso dan sambal lada. Bebola daging pula boleh dibeli terus daripada pasaraya ataupun peniaga yang sedia ada. Tiada sukatan khas untuk resipi ini jadi sediakan mengikut citarasa.
.
Bahan Kuah Bakso :
10 biji Bawang Merah
5 ulas Bawang putih
3 biji Buah keras
2 inci Halia
Cara :
.
1. Kisar dan tumis semua bahan diatas sehingga agak garing dan naik bau.
2. Kemudian tulang lembudan sedikit daging untuk membangkitkan lagi rasa.
3. Masukkan air secukupnya. Selepas itu masukkan satu sudu besar lada putih dan perasakan dengan gula dan garam.
4. Selepas itu, masukkan bebola daging dan renehkan sehingga pecah minyak.
.
Resipi Sambal Lada :
Cili api segenggam (pilihan)
5 tangkai cili kering yang direbus
1 sk Cuka
1 ulas Bawang putih
Sedikit kuah sup
Garam gula
Cara :
1. Kisar semua bahan di atas.
Bahan lain :
Sos cap tamin/Mudim
Kicap tamin
Sumber : Fara Lome
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Sup Telur Chinese Style Buat Suami Yang Mengidam

Isi Kandungan
ToggleSelalu kalau pergi hotel, mereka akan menghidangkan sup telur isi ketam ni, kalau tiba-tiba suami di rumah teringin nak menikmati hidangan ini, si isteri kena kreatif dalam mencipta hidangan. Buat pembaca semua, kami kongsikan satu resepi yang sangat simple iaitu resepi Sup Telur Chinese Style yang dikongsikan oleh seorang pengguna Facebook, Zurina Zulkefli. Selamat mencuba!
Bahan-bahan yang diperlukan
Kita buat dan tambah crab stick sebagai penambah selera. Kebiasaannya sup ini dihidangkan di hotel.
1. Bawang putih (cincang halus)
2. Halia (cincang halus)
3. Kiub pati ayam (tiada MSG)
4. Filamen ketam (dihiris nipis)
5. Telur ayam (dibancuh)
6. Tepung jagung (dibancuh)
Cara memasak Sup Telur Chinese Style
Panaskan air di dalam periuk, masukkan kiub pati ayam, bawang dan halia. Biarkan sehingga mendidih.
Setelah air rebusan mendidih, isi filamen ketam dan biarkan masak.
Kemudian, tuangkan bancuhan tepung jagung sedikit demi sedikit sehingga sup menjadi pekat.
Kacau sup secara pusingan dan tuangkan bancuhan telur secara perlahan supaya telur tidak bergumpal.
Tambahan perasa, secubit garam, sesudu kecil cuka, dan sesudu kecil kicap pekat.
Sedia dihidang atau dimakan bersama daun bawang dan minyak bijan.
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI