Intermittent Fasting. Lisa Surihani berjaya kurus dgn cepat malah diet ini sgt baik untuk badan!

Ramai yang nak kurus. Tapi nak kurus cara mudah. Telan kopi kurus, pil kurus, minuman fiber, susu kurus, sapu sabun kurus. Dalam tak sedaq dompet hangpa ja yang kurus. Hangpa gemok jugak sebab founder habaq “kurus tanpa diet. Makan la apa saja.”. Duta2 ngan testimoni pon pakai gambaq masa mengandung dengan selepas beranak. Berduyun2 la yang beli. Padahal seller ngan founder haram tak kurus pun. Makan sekotak tak jadi, seller habaq “kena skurang2nya 10 kotak ni baru jadi.”. Hang pon beli lagi. Dan lagi. Padan la kena tipu, perangai bengap 2010 duk membawak sampai 2019.

 

Intermittent fasting ni teknik berpuasa. Worldwide pakai cara ni. Nabi ajar lamaaa dulu dah sebelum orang putih buat studies pasai ni. Ada beberapa cara untuk buat intermittent fasting. Kita highlight 3 cara paling famous lah.

IKLAN

Method 16:8
Teknik ni paling selalu orang guna. 16 jam puasa, 8 jam makan. Hang tentukan sendiri waktu nak puasa dan waktu berbuka. Sepanjang waktu “puasa”, dibolehkan minum air. Dan bila berbuka, hang mengtekedaqah la sampai kenyang. Powernya teknik ni sebab secara ajaibnya bila hang berpuasa 16 jam, waktu berbuka hang cuma akan makan sikit saja dah rasa kenyang. Sebenarnya intermittent fasting ni bukan skadar control selera makan, tapi jugak control pola pemakanan hangpa.

Method 5:2
Method ni ala2 puasa sunat. 2 hari puasa, 5 hari makan macam biasa. Alang2 tu hang puasa sunat teruih la. Pahala pon dapat, kuruih pon dapat. Pilih la isnin dan khamis untuk puasa, lebih afdhol. Tapi, 2 hari yang puasa tu, kalori intake untuk hari puasa tu cuma 500-600 kalori (sehari) saja dibenarkan. Mudah kan? Ada sesetengah orang dia buat “puasa” stail makan ja pada waktu makan macam biasa, tapi total smua yang dia makan tu 500 kalori saja sehari. Pun boleh. Untuk yang tak biasa puasa macam muslim, boleh minum air kosong sepanjang anda berpuasa sebelum waktu berbuka.

IKLAN

Method 4:3
Method ni melibatkan puasa selang selang. Hari ni puasa, esok tak payah puasa. Untuk hari puasa, hangpa dibolehkan makan 500 atau 600 kalori dalam sehari. Untuk hari tak puasa, boleh makan macam biasa. Tapi macam tadi lah, bila hangpa dah start puasa memang automatik selera hangpa berkurang untuk makan. Tak caya tanya la sesapa yang dah terbiasa buat IF ni.

IKLAN

Mudah kan? Waktu puasa kita puasa, waktu makan kita makan. Sihat tanpa perlu telan produk merapu.

Bagi hangpa yang badan terlalu gemuk, dinasihatkan untuk buat senaman ringan atau berat supaya kulit hangpa tak menggelebeh. Body stay fit dan bergetah. Boleh buat lastik kepala founder.

Apa yang hangpa dapat selain kurus?
1) selera makan terkawal
2) pola makan terkawal
3) aktiviti otak cerdas
4) mengurangkan risiko penyakit jantung
5) boost metabolism
6) membantu mencegah kanser
7) jimat duit

Kredit : Khairul Yoi