
Jom cuba gubah sendiri hantaran. Mudah je.
Bahan-bahan:
• Bunga calla lily
• Gam pistol
• Brooch
• Pelekat ekslusif
• Reben
• Polistre
• cermin kaca dan gunting.
Langkah-Langkah:
1.Ambil bunga dan ikat dengan reben menjadi sejambak.
2. Langkah kedua,letak bunga yang tersedia atas bekas hantaran.
3. Kemudian lekatkan pelekat eksklusif keliling hantaran.
4. Selepas itu, tampal reben putih di atas pelekat ekslusif tadi.
5. Letakkan brooch pada dulang untuk penyeri.
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Bunga Tangan Sentuhan Tangan Sendiri Lebih Jimat Dan Mudah

Isi Kandungan
ToggleBunga tangan menjadi kemestian untuk melengkapi penampilan si pengantin. Seleksi bunga segar mengikut tema majlis menjadikan ia titik tumpu buat si pengantin. Menempah bunga tangan juga menggunakan kos yang tinggi. Apa kata jimat wang untuk hari bersejarah anda dengan mencipta gubahan bunga tangan elegan menggunakan reben sutera.
Bahan-bahan
- Gunting tajam khas untuk memotong bunga
- Bunga
- Wayar untuk bunga
- Pembalut plastik
- 2 pin (untuk bunga)
Langkah 1 (Potong mengikut saiz yang dikehendaki)
Ikat tangkai bunga menggunakan getah nipis untuk memastikan tangkai diikat ketat. Gunakan gunting untuk memotong tangkai di bahagian bawah mengikut panjang yang dikehendaki.
Langkah 2 (Pembalut plastik)
Balut tangkai bunga menggunakan pembalut plastik bagi memastikan ia nampak sempurna lebih kurang 1-1/2” daripada bawah bunga.
Langkah 3
Pin reben di bahagian bawah pada balutan bunga.
Langkah 4 (Balut reben)
Mula balut reben pada tangkai yang dibalut dengan plastik. Lakukan dengan cara balutan ke atas.
Langkah 5 (Pin di bahagian atas)
Apabila sampai ke bahagian atas balutan plastik, potong reben dan lipat hujung reben 1/4” dan pin.
Langkah 6 (Tambah bow)
Untuk kelihatan lebih sempurna dan menarik, tambahkan bow pada bunga tangan anda. Gunakan 24” reben untuk membuat ikatan tersebut.
Sumber: diynetwork.com
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Korean Cheesy Garlic Bread Ini Hanya Guna Air Fryer

Isi Kandungan
ToggleKorean cheesy garlic bread merupakan salah satu street food yang popular di Korea. Roti bun yang dipotong seperti bintang diisi padat dengan krim keju sebelum disiram sos mentega. Selepas itu, roti dibakar di dalam ketuhar sehingga masak. Di negara kita sendiri, makanan ini sudah mendapat perhatian ramai. Bagi yang nak cuba masak sendiri menu ini, apa kata ikut resepi seperti yang dikongsi Amanda Tan ini. Senang sahaja caranya, nampak menyelerakan!
Guna air fryer

Korean Cheesy Garlic Bread adalah makanan jalanan Korea yang sangat popular. Dengan adunan keju dan sos mentega, ia sangat enak dimakan bila bila masa sahaja. Tak perlu ke Korea untuk menikmatinya. Jom saya kongsikan cara cepat untuk menyediakannya. Selamat mencuba.

- Model : Air Fryer Philips HD9216
- Panaskan dahulu AF pada suhu 180°C selama 5min.
- Loyang digunakan saiz 6 inchi. Boleh beli di kedai online. Carikan Accessory Air Fryer.
- Boleh guna pinggan besi yang dijual dikedai Eco.
- Boleh juga campur sos cili kedalam adunan cheese jika nak rasa yang pedas.
- Boleh simpan dalam peti sejuk. Panaskan balik keesokan hari.
- Resepi ini sesuai untuk pengguna ketuhar. Bakar ikut masa tapi kena kerap pantau . Boleh tambah suhu / masa ikut ketuhar.
- Saya gunakan roti bun yang sedia dijual dikedai. Boleh guna bun biasa, bun kismis, bun wholemeal dan lain lain.

Bahan Bahan Inti:
100g Cream Cheese
30ml Whipping Cream
2 sudu besar Madu
Sos:
100g Mentega
1 labu Bawang Putih dicincang
2 sudu besar Herba Parsley Kering
2 sudu besar Keju Parmesan
1 biji Telur
Cara penyediaan
Cara Penyediaan Korean Cheesy Garlic Bread setiap bahan:
Potong roti bun ke 6 bahagian. Tanpa potong putus dibawah. Ketepikan.
Sediakan Inti :Lembutkan cream cheese
Masukkan whipping cream dan madu. Gaul sebati. Masukkan kedalam piping bag. Ketepikan.
Sediakan Sos :
Cairkan mentega pada api kecil/sederhana. Tutup api.
Masukkan bawang putih cincang dan herba parsley kering. Gaul sehingga mentega agak sejuk.
Bila mentega sedikit sejuk, baru masukkan telur dan keju Parmesan. Gaul sebati. Ketepikan. Jangan masukkan telur bila mentega masih panas nanti terjadi pulak telur goreng.
Cara Penyediaan Korean Cheesy Garlic Bread
1. Isikan inti cream cheese di setiap belahan roti. Isikan separuh , takut muak.
2. Tuang sos mentega kedalam setiap belahan roti dan bahagian atas. Alaskan roti didalam loyang yang akan dibakar dalam Air Fryer.
3. Bakar pada suhu 180°C / 5min.
#philips #philipsairfryer #philipsmalaysia #KoreanCheesyGarlicBread #RotiViral
Sumber : Amanda Tan
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Duit Tak Cukup, Resepi Lempeng Nasi Mampu Kenyangkan Perut Anda

Ini lempeng bukan sebarang lempeng, lempeng dibuat daripada nasi. Bukan tepung seperti yang kebiasaan di buat.
Jadi jika ada lebihan nasi pada waktu malam, buatlah lempeng keesokannya untuk sarapan pagi

Bahan :
2 cawan nasi
1 1/2 cawan tepung gandum
3 cawan air
1 ketul kiub pati ayam/kiub pati ikan bilis
Sedikit garam

Cara :
1.Kisar nasi dengan 1 cawan air hingga hancur halus
2.Tambah 2 cawan air dalam pengisar tadi, kemudian masukkan tepung, kiub pati ayam/ikan bilis dan sedikit garam.
3.Kisar sehingga sebati. Jika adunan kurang pekat, tambahkan sedikit lagi tepung.
4.Panaskan kuali non stick, sapu sedikit minyak dan tuang sesenduk adunan. Biarkan masak seketika hingga bahagian bawah agak garing kekuningan dan terbalikkan. Tunggu sampai masak dan angkat
5.Ulang sehingga habis adunan. Sedia dihidang. Sedap dicicah dengan kuah kari/sambal sardin/sambal ikan bilis
*Setiap kali nak tuang adunan tu..sapu juga sedikit minyak dlm kuali untuk dapat lempeng yang menarik.
Sumber :Zura Zul
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI