
Bingkisan hantaran diwarnai penuh rona romantis buat insan tersayang.
BAHAN-BAHAN:
- Tepak Sirih
- Gunting
- Span hijau
- Daun sirih
- Batang lidi
- Bunga pinang
- Bunga hiasan
- Pelilit hijau
LANGKAH-LANGKAH:



Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Cantik Hantaran Mira FIlzah, Rupanya Hasil Tangan Opahnya Sendiri

Sungguh meriah ketiga-tiga majlis perkahwinan antara pelakon Mira Filzah dan jejaka pilihan hatinya Wan Emir Astar bulan lalu.

Mengambil inisiatif untuk merahsiakan majlis risik dan pertunangan, pengacara program Nona tersebut baru-baru ini telah memuat naik beberapa foto hantaran yang diberi kepada suaminya. Siapa sangka hantaran yang diberi itu sebenarnya adalah hasil sentuhan daripada neneknya sendiri dipanggil Opah yang berusia 81 tahun pada 2020.
Menariknya tentang hantaran tersebut, kesemuanya adalah manisan dan dibuat penuh ikhlas daripada Opahnya yang bernama Yun Abdul Rahman. Menerusi Instagram Story Mira juga, beliau turut berkongsi cerita di mana Opah sebenarnya sudah bersara daripada bidang berkenaan, namun masih berusaha untuk membuat kek untuk cucunya pada hari perkahwinan Mira dan Wan Emir.
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resipi Sup Ikan Merah Untuk Isteri Berpantang

Jom kami kongsikan resepi sup ikan oleh saudara Haerme Abd Rahman aka HangHungryChef. Memang menarik resepinya dan unik sebab ia menggunakan rebusan tulang dan rempah sup homemade (tanpa rempah instant). Kata beliau, rebusan tulang ni lah yang akan menghilangkan bau hanyir ikan dan menjadikannya lebih sedap. Jom kita sama-sama tengok resepi sup ikan beliau ini selengkapnya.

RESEPI SUP IKAN MERAH / SIAKAP SEDAP & SIMPLE
Mula-mula kita tengok bahannya dulu ya.
BAHAN-BAHAN
bawang merah
bawang putih
halia
daun sup dan daun bawang
cili padi
tomato
ikan siakap / ikan merah
limau nipis
tulang lembu 300gm
rempah sup homemade* (bahan & cara nak buat rempah sup homemade ni dekat bawah)
*BAHAN-BAHAN UNTUK REMPAH SUP HOMEMADE
biji ketumbar 1/2 sudu teh
jintan putih n manis 1/2 sudu teh
lada sulah biji dan lada hitam 1/2 sudu teh
cengkih 4 biji
daun salam 2 helai
bawang putih kering 2 ulas
halia kering 1 inci
bunga lawang 2 kuntum
– – semua bahan ini disangai dan dikisar kering ya
CARA-CARA
1. REBUS TULANG LEMBU
Pertama sekali, kita rebus dulu tulang lembu dalam periuk.
2. MASUKKAN HALIA
Kemudian masukkan halia yang dah siap diketuk.
3. TUMIS
Dalam kuali yang lain, tumis bawang putih, bawang merah dan halia sampai hangus sikit. Hangus sikit sahaja ya jangan sampai rentung nanti pahit pulak sup ikan tu nanti. Seterusnya masukkan rempah sup homemade tadi. Tumis sampai garing ya.
4. MASUKKAN BAHAN TUMISAN KE DALAM SUP REBUSAN TULANG
Bila dah siap tumis tadi, pindahkan bahan tumisan ke dalam periuk rebusan tulang yang mula-mula tadi tu. Mungkin ada yang pelik sebab apa pakai tulang? Sebabnya nak potong hanyir ikan kita jap lagi. Ok bila dah masukkan tu jangan lupa tambah air sikit.
5. MASUKKAN TOMATO
Lepas tu masukkan tomato.
6. MASUKKAN DAUN SUP
Lepas tu kita bolehlah masukkan daun sup yang tersimpul rapi. Masa ni dah boleh perasakan ia secukupnya dengan garam.
7. MASUKKAN IKAN
Lepas dah perasakan tu kita bolehlah masukkan ikan. Bila masuk je ikan alam periuk, terus tutup api dapur dan tutup terus periuk tu dan tunggu 15 minit ok. Ini rahsianya nak dapatkan isi ikan yang pejal, mantap, ngam ngam je masak…
8. PERAH LIMAU
Akhir sekali, jangan ko lupa perah limau nipis, tabur daun sup, daun bawang, bawang goreng dan cili padi potong.
Fuh, tak sabar nak makan kan?
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Rendang Minang Lobster, Menu Memujuk Suami

Isi Kandungan
ToggleHanya menggunakan pes Rendang Minang ‘ready to cook’ memudahkan kerja untuk memasak rendang minang. Tidak perlu lagi untuk menyediakan bahan-bahan tumis yang lain kerana pes tersebut telah lengkap dengan segala bahan yang diperlukan untuk Rendang Minang. Jimat masa dan mempercepatkan lagi proses memasak, lebih kurang 20 minit dah siap. Mungkin anda boleh jadikan resepi ini sebagai menu menyambut ulang tahun perkahwinan nanti, selamat mencuba.

RENDANG MINANG LOBSTER
Bahan-bahan
1 paket pes Rendang Minang Mama’s Delights
400 gm Lobster
400 ml air suam
1/2 – 1 helai daun kunyit
1- 2 helai daun limau purut
Edible Flower – hiasan
Cara membuatnya
1. Masukkan air ke dalam kuali atau periuk.
2. Apabila air telah mendidih, masukkan pes Rendang Minang.
3. Masukkan pula Lobster dan tutupkan periuk dengan penutup (lebih kurang 5 minit). Biarkan kuah sedikit kering sambil dikacau sekali sekala.
4. Kemudian masukkan daun kunyit dan daun limau purut. Kacau.
5. Apabila lobster telah masak, keluarkan dan ketepikan sebentar.
6. Kacau sekali sekala kuah rendang minang tadi hingga sedikit kering dan pekat.
7. Akhir sekali tuangkan kuah rendang tadi ke atas lobster.
8. Hidangkan bersama dengan nasi putih.
sumber : Icookasia
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI