Diet adalah kegiatan makan yang diatur untuk mencapai atau menjaga berat badan. Diet dilakukan oleh pelbagai orang dengan tujuan yang berbeza-beza. Ada orang berdiet untuk menjaga kesihatan atas nasihat doktor atau kerana menderita penyakit tertentu, dan ada juga yang melakukan diet kerana masalah berat badan.

Tapi ada satu lagi golongan yang lagi teruk iaitu golongan banyak alasan untuk TIDAK memulakan proram diet. Jom kita tengok golongan-golongan tersebut.

Esoklah Diet, Dah 2020 Body Pun Masih Sama

1. Tiada Masa Untuk Memasak

Sertai kumpulan yang ramai, seseorang itu tidak semestinya seorang tukang masak. Tetapi terdapat pelbagai pilihan alternatif yang ditawarkan, samada yang boleh dibawa pulang atau penghantaran ke rumah. Terdapat juga menu di pasaraya untuk resipi yang cepat dan hanya memerlukan penyediaan selama 10 minit. Terdapat juga menu diet yang perlu di tempeh secara dalam talian. Hanya perlu panaskan dan makan, yang pastinya lazat dan cepat. Pelbagai jenis pilihan yang boleh dipilih jika rajin membuat sedikit pencarian.

2. Saya tidak mungkin mengalah kepada ………………..

Isi tempat kosong dengan pilihan coklat, ais krim, cip kentang dan sebagainya. Pandang kehadapan dan pilih pilihan yang salah. Kebenaran sesuatu perkara ialah tiada gaya hidup yang sihat meminta seseorang berputus asa tehadap sesuatu. Ketahui perbezaan amalan harian. Belajar pengambilan secara sederhana dan memberi ganjaran kepada diri sendiri sekali-sekala. Itulah yang terbaik dalam hidup.

IKLAN

3. Tidak Mempunyai kekuatan dalam diri anda

Keputusan untuk menjadi sihat adalah langkah pertama untuk perubahan yang sebenar. Mencari sistem sokongan yang betul adalah penting. Mungkin boleh mencari rakan, jiran, atau ahli keluarga untuk bekerjasama bersama. Mungkin boleh meminta nasihat dan bantuan dari pakar professional seperti pelatih senaman atau pakar pemakanan untuk nasihat dan motivasi.

4. Esok saya mula

IKLAN

Kenyataan ini biasanya diucapkan oleh seseorang yang berdiet tetapi tidak berjaya menurunkan berat badan . Ayat untuk memulakan sesuatu “esok” sudah biasa didengar. Setiap masa adalah satu peluang untuk bermula sekali lagi. Jika pilihan makanan tengah hari ini tidak sesuai, masih ada peluang untuk beberapa pilihan yang baik semasa makan malam. Mulakan semula. Masa terbaik untuk memulakan sesuatu adalah sekarang.

5. Hidup untuk makan, bukan makan untuk hidup

Tidak salah jika ingin menikmati makanan kegemaran. Contohnya semua jenis makanan di Malaysia amat digemari oleh semua orang. Tetapi kunci kepada menikmati makanan adalah minda. Menikmati setiap suapan, mengiktiraf dan menikmati makan. Berhenti apabila tidak lagi lapar. Ia mengenai kualiti setiap gigitan bukannya kuantiti hidangan buffet secara keseluruhan.

IKLAN
Esoklah Diet, Dah 2020 Body Pun Masih Sama

6. Benci Melihat Apa Yang Di Makan

Semua orang perlu untuk melihat makanan yang dimakan. Tidak semestinya seorang itu atlet profesional atau kanak-kanak. Mungkin kita tidak berkongsi keperluan diet yang sama, tetapi tidak salah untuk amalan pemakanan yang sihat. Kesedaran yang berterusan terhadap makanan yang dimakan boleh membantu membawa kepada amalan yang lebih sihat.

7. Tidak Mengetahui Jumlah Kalori Dalam Hidangan

Ini merupakan alasan yang biasa. Dengan semua maklumat yang diperoleh, saiz hidangan dan kiraan sebenar kalori hanya ada pada setiap barangan yang dibeli. Mengaku tidak mengetahui jumlah kalori bukan alasan. Keputusan untuk makan sesuatu yang tidak sihat disusuli dengan alasan “tidak tahu”. Menerima akibat memilih untuk makan sesuatu yang tinggi lemak dan kalori adalah jauh lebih baik daripada memberi alasan. Yang penting, jadilah lebih baik dalam membuat pilihan.

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI