Turun berat badan kemudian memiliki tubuh yang lebih langsing tentu sahaja menjadi keinginan sesiapa pun. Ada yang puas berusaha namun badan masih kekal berlemak di sana sini, mana salahnya mungkin tidak bijak memilih makanan dan menyusun diet dengan tepat.

Ternyata, ia membuatkan diri rasa down dan enggan berusaha. Akhirnya bersikap reda dengan bentuk badan sedia ada. Kebaikan menjaga tubuh badan bukan hanya untuk penampilan malah paling utama untuk kesihatan. Fahami apa yang terbaik untuk tubuh agar anda kekal sihat dan bertenaga.

Program diet Eat Clean (Makan Bersih) adalah mengenai makan makanan pada tahap yang paling semula jadi. Ini bermakna anda mengelakkan makanan yang diproses, makanan yang mempunyai banyak pengawet, makanan yang banyak gula dan makanan dengan tahap yang tinggi lemak jahat/kolesterol (sesetengah lemak tepu/semua lemak trans). Selain itu, anda juga perlu mengelakkan pengambilan makanan yang telah disuntik dengan dos bahan kimia.

Sebab utama anda perlu “makan bersih” adalah untuk meningkatkan kesihatan. Dengan mengelakkan bahan kimia, pengawet dan gula halus, anda berupaya untuk mengurangkannya, sekali gus menggelakkan pelbagai penyakit.

Bersama Coach Yatie Nadzli beliau kongsikan 40 menu program pemakanan sihat dan EAT CLEAN yang boleh anda ikuti. Jika lakukan dengan konsisten, pasti hasrat untuk kurus berjaya. Selamat mencuba!

EAT CLEAN adalah perkara yang paling penting dalam proses Turun Berat Badan. Tak guna bersenam bagai nak rak siang malam kalau makan “TIDAK CLEAN”.

80% kejayaaan turun berat adalah dari pemakanan dan dalam program coaching, saya fokus pada pemakanan sihat dan EAT CLEAN. Lidah kita ni sebenarnya boleh di reset semula.

FAHAMI APA ITU EAT CLEAN

✔ Makan whole food bukan proses food. Maksudnya makan ikan, bukan bebola ikan. makan nasi bukan bihun, mee.

✔ Tiada minyak, gula, sos dan serbuk perasa.

✔ Makan seimbang semua kumpulan dalam piramid makanan bukan makan protein sahaja.

✔ Makan 4-5x sehari ikut keperluan kalori badan.

JAUHKAN MAKANAN INI SEMASA PROGRAM EAT CLEAN

🙅🏼 Semua makanan bergoreng
🙅🏼 Pastry, kek, desert, biskut, coklat, aiskrim
🙅🏼 Semua jenis air manis
🙅🏼 Processed food nugget, hotdog
🙅🏼 Fast food KFC, MCD, PIZZA
🙅🏼 SEMUA jenis sos dan kicap
🙅🏼 Kerepek, kekacang yang bersalut

EAT CLEAN bukan saja dapat membantu cepatkan proses turun berat badan tetapi membantu badan kita MEMBERSIHKAN diri dari HIGH FAT dan HIGH SUGAR food yang selama ini jadi makanan ruji kita.

EAT CLEAN MENGEMPISKAN PERUT! 

Ya sangat betul! Selama ni puas buat senaman dan makan macam-macam ubat kurus untuk kempis perut tapi tak berkesan?

Semua berbalik pada makanan kita. Minuman kita.

Jangan mengeluh badan naik baju ketat kalau masih lagi mengendong air manis, mengunyah cekodok pisang, menyudu char kuew tiaw.

Buat perubahan pada menu makanan anda bermula hari ini. Jangan bertangguh lagi!

SENARAI MENU NASI CARA EAT CLEAN UNTUK 40 HARI

Menu mesti seimbang dan mengikut portion yang betul.
Salmon grilled tanpa minyak, sayur rebus, nasi perang, sambal cili tanpa belacan.

Nasi kat pinggan lain. paling senang nak makan sayur, tak perlu masak.
Ayam bakar dan ulam.
Sup telur.
Ikan rebus dan ulam. nasi kat pinggan sebelah.

Tips makan kat luar. Ambil ikan masak lemak tanpa kuah tanpa sambal belacan.

Sup ikan merah.
Ikan jaket bakar.
Sambal gesek salmon..
Sambal gesek salmon.

Sambal gesel ikan kembung. Nanti saya share resipi. senang sangattt!
Salmon grilled tanpa minyak.
Sambal gesek lagi. Perghhh.
Kerabu ayam.
Ayam bakar dan terung bakar.
Sup tauhu.

Ikan singgang.

Jangan Lupa Komen: