Nak ‘meriahkan’ hubungan rumahtangga, kena ada persefahaman di antara suami dan isteri. Tapi, kalau perkahwinan itu adalah perkahwinan yang dirancang kelaurga, macam mana pula? Sudah tentu kita nakkan hubungan yang sihat kan?

 

Dalam hubungan rumah tangga, setiap pasangan perlulah memainkan peranan masing-masing dalam memastikan ikatan yang dibina kekal utuh dan berkekalan. Jika berlaku pergaduhan, segeralah bawa berbincang dan selesaikan dengan cepat. Jangan biarkan ia berlarutan hingga boleh mengganggu emosi anda mahupun pasangan.

 

Jika anda mula rasa risau akan situasi tersebut, anda mungkin boleh buat beberapa persediaan minda dengan menyedari 4 sebab yang menjadi punca keretakan hubungan. Anda boleh nilai sendiri dan kemudian sediakan minda anda untuk menghadapinya dengan sikap positif.

 

Di sini Pesona Pengantin kongsikan 4 penyebab hubungan cinta suami isteri tak kekal lama.

 

1. KURANG KOMUNIKASI

Takut Kalau Ada 4 ‘Benda’ Ni Dalam Rumahtangga. Elak Perkara Ini Kalau Nak Hubungan SIHAT!

IKLAN

Komunikasi adalah asas kepada setiap perhubungan. Bila anda mula berkenalan dengan pasangan yang anda sukai, anda akan bercerita, berkongsi pelbagai macam kisah dalam masa yang lama.Jika tidak bercakap, khidmat pesanan ringkas (SMS) juga boleh jadi.

Semua komunikasi tiba-tiba terhenti dan anda dapati anda begitu kesunyian serta bersusah payah mencari topik untuk disembangkan. Ketika ini anda patut sedar pasangan anda bukanlah seperti yang dahulu lagi.

 

2. HILANG NIKMAT HUBUNGAN INTIM

Takut Kalau Ada 4 ‘Benda’ Ni Dalam Rumahtangga. Elak Perkara Ini Kalau Nak Hubungan SIHAT!

Hubungan yang sihat dibuktikan dengan keserasian pasangan terutama ketika perhubungan seksual.Apabila salah seorang tidak lagi mempunyai keinginan tersebut maknanya tanda amaran hubungan sudah terjejas telah timbul. Pasangan yang menginginkan pula pasti berasa begitu kecewa, rasa diketepikan dan keseorangan.

IKLAN

Perasaan ini menjurus kepada pergaduhan jika berterusan. Jika anda sudah melalui peringkat ini maka janganlah terlalu bersedih. Fikirkan perkara lain dan sibukkan diri bersama anak-anak atau teman di pejabat.

 

3. MENYAMPAH DENGAN PASANGAN

Takut Kalau Ada 4 ‘Benda’ Ni Dalam Rumahtangga. Elak Perkara Ini Kalau Nak Hubungan SIHAT!

Apabila setiap perkara yang dilakukan pasangan membuatkan anda menyampah. Sepatutnya apabila pasangan bercinta, walau si dia berperlakuan pelik anda menerima seadanya.

 

IKLAN

Namun, jika anda semakin jelek dan menyampah, sebagai contoh pasangan anda minat bola sepak, tapi anda mula membebel tidak berkenan dengan hobi pasangan anda itu, maka itu satu tanda bahawa anda perlu putuskan hubungan sebelum anda semakin sakit hati dengannya dan melakukan perkara yang bukan-bukan.

 

4. SELALU BERI PELBAGAI ALASAN

Takut Kalau Ada 4 ‘Benda’ Ni Dalam Rumahtangga. Elak Perkara Ini Kalau Nak Hubungan SIHAT!

Alasan adalah tanda perhubungan yang tiada persefahaman. Jika anda semakin kerap melahirkan alasan, anda tanya diri sendiri kenapa. Jika anda sedar bahawa pasangan anda tidak mencapai tahap yang anda mahukan, tapi anda masih boleh memberikan pandangan positif tentang dirinya di hadapan sahabat anda, maknanya anda masih boleh mempertahankan hubungan tersebut.

Tapi jika anda mula membangkitkan sekecil kecil kelemahan dirinya maka lebih baiklah anda memutuskan sahaja hubungan tersebut sebelum ia memudaratkan diri sendiri dan orang lain.

 

Keempat-empat perkara ini patut menjadi pegangan para suami dan isteri. Kalau sayangkan rumahtangga, pilihlah untuk berubah menjadi yang lebih baik.

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI