Dalam meraikan majlis kahwin, kalau boleh semuanya ingin anda undang. Inilah masanya untuk mengumpulkan semua yang anda kenali di hari bahagia itu nanti.  Namun adalah mustahil untuk anda menjemput kesemuanya.

Pasti anda akan alami perasaan bimbang, bingung atau tidak enak ketika menentukan jumlah tetamu undangan yang bakal hadir di majlis perkahwinan anda. Bagi memudahkan anda dalam menentukan jumlah tetamu undangan, empat cara ini boleh membantu menghilangkan kekusutan yang anda alami.

1. Anggarkan kos keseluruhan perkahwinan

Anggaran yang anda sediakan, tentunya sangat mempengaruhi terhadap jumlah tetamu undangan yang akan hadir. Ketika anda menyediakan dana yang besar tentunya kuantitinya pun akan dapat menampung ramai orang, anggaran untuk katering dan kapasiti dewan juga akan disesuaikan dengan anggaran yang anda buat. Jadi, bijaksanalah dalam menentukan anggaran tetamu kerana ini merupakan langkah awal bagi anda untuk menambah ataupun memotong kehadiran tetamu undangan yang akan hadir.

IKLAN

2. Menentukan berdasarkan hubungan yang terdekat

Senangnya memiliki banyak teman tentunya membuat kita ingin mengundang seluruh teman yang kita ada untuk menghadiri majlis perkahwinan yang kita selenggarakan. Boleh saja anda mengundang semua teman di facebook, twitter, instagram . Tetapi saranan kami, agar  senarai tetamu tidak bertambah, cubalah untuk menentukan jumlah tetamu undangan berdasarkan rakan yang terdekat . Jika anda  tidak terlalu kenal, mungkin utamakan teman-teman yang telah kamu anggap kenal dan dekat.

IKLAN

3.  Utamakan keluarga besar terlebih dahulu

Sebelum anda menentukan jumlah tetamu undangan, dahulukan saudara terdekat anda iaitu keluarga yang terdekat. Mengundang keluarga besar juga menjadi saranan menjalin silaturahim dan saling mengenal antara satu dengan yang lainnya.

IKLAN

4. Hilangkan rasa bersalah apabila tidak mengundang teman

Biasanya, jika anda telah mengenali seseorang maka keinginan untuk mengundangnya akan besar. Tetapi yang harus diperhatikan adalah ketika anda tidak mengundang teman yang baharu dikenali ataupun yang lainnya, tidak usah terlalu membawa perasaan dan beranggapan yang bukan-bukan.

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI