Mencegah kehamilan suatu tindakan yang dilakukan oleh ramai masyarakat pada ketika ini. Mencegah kehamilan adalah berbeza dengan menggugurkan kandungan. Banyak alasan seseorang melakukan tindakan mencegah kehamilan, antaranya disebabkan faktor yang belum bersedia menyambung keturunan dan juga keadaan ekonomi keluarga yang tidak stabil. Ada juga pasangan yang baru berkahwin, ini tempoh masa bersama berdua lebih lama sedikit. Bagi mereka yang bersalin secara pembedahan juga perlukan masa untuk merawat luka dalaman jadi pencegahan kehamilan perlu di lakukan.

Ada pelbagai cara mencegah kehamilan dan biasanya ianya dilakukan oleh kaum wanita. Contohnya mengambil ubat pencegah kehamilan. Namun, pengantungan terhadap pil pencegah kehamilan adakalanya menjejaskan hormon wanita dan ada yang mengalami masalah monopouse di awal usia. Disini kami ingin kongsikan cara mencegah kehamilan menggunakan petua tradisional yang selamat. Terdapat ramuan tradisional yang diamalkan oleh sesetengah wanita sebagai petua tradisional elak hamil. Ramuan ini menggunakan bahan yang mudah didapati, iaitu:

Cegah Kehamilan Untuk Pasangan Yang Tak Ready Nak Ada Anak

IKLAN

Bahan-Bahan:

IKLAN

Lengkuas sebesar ibu jari
10 biji lada hitam
1/4 keping ragi
Air perahan limau nipis

IKLAN

Cara Penyediaan: Bahan-bahan ini ditumbuk halus, dicampurkan di dalam air suam dan diminum. Ia dikatakan elok diminum selepas tamat haid untuk mengelakkan kehamilan. Ia juga dikatakkan elok diminum sebelum tidur. Minum sebulan sekali. Walaubagaimanapun, wanita hamil harus mengelak dari minum ramuan tradisional ini kerana risiko keguguran.

 

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI