Biasanya apa yang kita dengar, cara pemakanan tidak sihat adalah penyebab utama mengapa kebanyakan dari individu bisa naik berat badan. Walau bagaimanapun, tahukah kamu bahawa terdapat 5 perbuatan yang dilakukan pada waktu pagi boleh meningkatkan risiko untukkamu naik berat badan tanpa sedar.

Kalau nak tahu apakah 5 perbuatan itu, baca penjelasan ini.

Sila Elak, Ini 5 Perkara Buat Badan Bakal Pengantin Cepat Berisi

#1 Tidur Terlalu Lama
Tidur lebih dari 10 jam sehari mampu menambah berat badan. Ini kerana, tidur terlalu lama dapat merosak metabolisma tubuh. Bukan itu sahaja, orang yang tidur dari 10 jam sehari memiliki indeks jisim tubuh yang lebih tinggi berbanding yang hanya tidur 7 hingga 8 jam setiap malam.

IKLAN

#2 Tak Kemas Tempat Tidur
Menurut hasil kajian National Sleep Foundation di Amerika, kamar tidur yang rapi dan bersih akan menjadikan pengalaman tidur kamu lebih berkualiti. Tidur yang cukup pasti akan membuat peratusan seseorang untuk diserang obesiti lebih rendah.

Ini kerana, orang yang rajin biasanya akan memiliki disiplin dan gaya hidup lebih teratur. Makanya bila gaya hidup sihat, pemakanan yang diamalkan sudah tentulah berpada berlandaskan keperluan dan bukannya nafsu semata!

#3 Mengelak Matahari
Sepatutnya, sebaik bangun diri tidur, kamu perlu cergas dan lekas bersenam, seperti orang barat selalu lakukan.

IKLAN

Menurut kajian, orang yang terkena cahaya matahari di waktu pagi akan cenderung memiliki BMI rendah berbanding mereka yang tak suka terdedah pada matahari. Bersidai bawah matahari 20 – 30 minit sehari sudah cukup untuk menjaga kestabilan BMI kamu tau?

Sila Elak, Ini 5 Perkara Buat Badan Bakal Pengantin Cepat Berisi

IKLAN

#4 Lupa Sarapan
Ramai di antara kita ambil mudah terhadap sarapan sedangkan pengambilan sarapan sebenarnya bantu tubuh untuk jadi kurus tau! Seperti gadis Jepun, mereka menganggap sarapan seperti makan tengahari. Jadi, makanlah sarapan sebanyak mungkin sampai kenyang dengan hidangan berat seperti telur, nasi, ikan bakar dan sebagainya.

#5 Malas Timbang Badan
Ni lah masalah orang kita. Nak diet, nak kurus, tapi jarang peka tentang perubahan diri terutamanya turun naik berat badan. Tahukah kamu, berat badan adalah pada paras original ketika waktu pagi. Jadi kalau hendak timbang badan, sebaiknya lakukan pada subuh hari kerana itulah berat kamu yang sebenar.

Ingat ya, sila elak daripada terjebak dengan lima perkara di atas ini kalau tak mahu mudah naik berat badan. Memanglah sebagai seorang manusia, kita tak boleh lari daripada peningkatan berat badan namun sesungguhnya kita semua mempunyai kemampuan untuk mengawalnya.

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI